Így született újjá Csőrike, a legendás magyar harci helikopter

Így született újjá Csőrike, a legendás magyar harci helikopter

Egy tajvani srác azért utazott Magyarországra, hogy elkészítse a Magyar Honvédség egykori büszkeségének, Csőrikének, a Mi-24D harci helikopternek a tökéletes mását. A végeredmény valami egészen elképesztő lett.

A Mi-24-es Hindek első példányait 1978-ban állította hadrendbe a Magyar Néphadsereg. A Magyar Honvédségnek a rendszerváltáskor Mi-24D és Mi-24V harci helikopterekkel rendelkezett. 1995-ben kaptunk még az NDK örökségéből 20 darab V és P változatot, de a döntéshozók hibájából ezek közül kettő kivételével egy sem repült már magyar felségjellel egy percet sem.

A hatalmas, méreteiben is lenyűgöző orosz vas némelyike a rendszerváltás után egyedi festést kapott. Leghíresebb közülük a Csőrike névre keresztelt 117-es oldalszámú Mi-24-es. A gép a MH. 87. Bakony Harcihelikopter Ezred állományába tartozott. 2000-ben megkapott egyedi festésének köszönhetően éveken át a hazai és nemzetközi légi bemutatók és repülőnapok ünnepelt sztárja volt. A rétisas mintájával ellátott helikopter annak ellenére, hogy már nem repül, még mindig sokak kedvence maradt.

Olyannyira így van ez, hogy a tajvani makettező elhatározta, hogy 1:35-ös méretben elkészíti kicsinyített mását. Semmit sem akart a vélelemre bízni, ezért Magyarországra utazott, hogy a Szolnoki Repülőmúzeumban személyesen is megvizsgálhassa Csőrikét. Egészen elképesztő munkát végzett, még az utolsó festékhibát, vagy kopást is úgy másolta le, mint ahogyan az eredeti gépen van. De szavak helyett többet mondanak a képek, melyek az első ecsetvonástól a befejezésig mutatják be Csőrike újjászületését:

Hírdetés


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »