Így penderíti ki a kormány a bevándorlókat: Balog már a hatékonyabb integrációról beszélt egy német fórumon – a népességfogyásra is elképesztő orvosságot javasolt

A bevándorlók "hatékonyabb integrációjához" a gyengülő kulturális öntudat megerősítésére van szükség Európában – jelentette ki Balog Zoltán pénteken az MTI-nek, miután első külföldiként előadást tartott a témában a bajorországi Bayreuth rangos fórumán.

Az évszázadok óta integrálatlan rejtett erőforrások minisztere a térség parlamenti (Bundestag) képviselője, Hartmut Koschyk felkérésére tartott előadást pénteken a Bayreuthi kulturális beszélgetés című rendezvényen.

Az idei fórum témája az identitás és sokszínűség Európa kulturális önképében, öntudatában. Balog Zoltán elmondása szerint előadásában hangsúlyozta, hogy az erős nemzeti öntudat és az európai identitás nincsenek egymással ellentmondásban, sokkal inkább egymást erősítik.

A miniszter a bevándorlás kérdéséről is beszélt és kiemelte, hogy Európa gyengülő kulturális öntudattal rendelkezik és nagy veszélynek tesszük ki magunkat, ha kizárólag a tolerancia alapján fogadunk be idegen kultúrákat, vallásokat, életmódokat.

Ha valóban integrációképesek akarunk lenni, akkor meg kell erősítenünk saját kulturális, vallási és történeti identitásunkat az iskolai oktatásban, a tudományban és a kultúrában – mondta Balog Zoltán. Hozzátette, "egy gyenge identitás nem képes más identitásokat integrálni".

Hírdetés

Agyrém: cigányintegrációval a népességfogyás ellen

Balog Zoltán kitért a kontinenst érintő súlyos demográfiai problémákra, amelyekre szerinte nem jelent megoldást a bevándorlás, ehelyett inkább Európa cigány lakosságát kellene erősebben integrálni. Van egy olyan munkaerő- és kulturális potenciál, amely Európán belül van, de még nincs integrálva – mondta.

A Richard Wagner városaként ismert bajorországi Bayreuthban megrendezett rangos fórumon a mintegy 150-200 vendég vett részt, elsősorban politikusok és a német gazdasági élet szereplői.

A Bayreuthi kulturális beszélgetés című sorozatot 12. éve szervezi Hartmut Koschyk, a német szövetségi kormány kivándorlási kérdésekért és nemzeti kisebbségekért felelős megbízottja. Eddig rendre a német politika és kultúra jeles alakjait hívta meg előadónak, köztük Norbert Lammertet, a Bundestag elnökét, Monika Grütters kulturális államminisztert és Katharina Wagnert, a dédapja, Richard Wagner műveit bemutató bayreuthi operafesztivál igazgatóját.

(MTI nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »