Így örülnek nagyvilág-szerte annak, hogy már magyarul is meglehet tanulni okostelefonnal

A Duolingo talán a legnagyobb és legismertebb ingyenes nyelvtanuló program amely elérhető weben, applikáció formájában pedig a Google Play és az iTunes alkalmazásboltokban is. A rendszer lényege, hogy könnyű és játékos formában segít elsajátítani a szókincs, a nyelvtan, a szövegértés és a kiejtés alapjait. Eddig 20 nyelven lehetett tanulni a lehetőséggel, a fejlesztők azonban bejelentették, hogy két év „keltetési fázis”, azaz tulajdonképpen fejlesztés és tesztüzem után a magyar nyelv immáron hivatalosan is kikerült a nemzetközi színpadra. Megnéztük a reakciókat a magyar-imádó alaszkaig, a szíriai Hameden át, a magyargyűlölő románig.

 

A Duolingo felhasználói sokszor hobbiból tanulnak újabb és újabb nyelveket. Megnézni, hogy miként reagált Duolingo nemzetközi rajongótábora a technikai újdonságra majdnem annyira érdekes, mint maga a frissítés, igazi közösségi tükör. Egy alaszkai nő azt írta 16 éve Magyarországon élt és félelmetes ahogy most felfrissült a nyelvtudása. A damaszkuszi születésű perui diák nagyon izgatott, hogy megint új nyelvet tanulhat. „Hurrá, most megtanulom a nyelvet! Nem lesz több titok számomra a házban…” – jegyzi meg mosolyogva egy katalán lány, aki Brüsszelben magyar lakótársakkal él együtt. A kairói Hamed azt sajnálja, hogy ilyen sokáig tartott a tesztüzem.

Ausztráliában nőtt fel egy magyarul beszélő családban Éva, aki ausztrálként soha nem járt magyar iskolába, de megérti és olvassa a nyelvet. Most annak örül, hogy végre írni is fog tudni. Mark is azért izgatott mert anyai nagyapja magyar anyanyelvűnek született, ezért úgy érzi meg kell tanulni egy kicsit magyarul. Laura a barátnőjének ajánlotta a programot a magyarországi projektjéhez.

Hírdetés

Egy kínai egyetemista lány néhány hónapig  „budapesti”, elmondása szerint neki is kapóra jön az applikáció.

„Szia, ma magyarul tanultom”

– jegyzi meg Szíriából az aleppói Ibrahim, egy hazánkfia megdicséri: „ügyesek vagytok!”. Eric szerint a frissítés fantasztikus hír az olyan őrülteknek, mint ő akik szerelmesek a magyar nyelvbe. „Egy lépéssel közelebb a finnhez” – jegyzi meg a csehországi Marco. Nem mindenki ennyire lelkes: a bukaresti Julius azt mondta, hogy imádja Budapestet, de a magyarokat gyűlöli. Mikor egy hozzászóló megkérdezte, hogy „Tudod, hogy Budapest tele van magyarokkal?”, lakonikusan annyit felelt: „Nem, turistákkal van tele”. Hozzátette, hogy más magyarországi turisztikai régióba nem megy, mert azt hallotta, hogy arrafele az embereket megkéselik.

A Duolingo alapítója egyébként Luis von Ahn, aki mellékesen kitalálta, hogy lehet kiszűrni robotokat a nem robotok közül, azaz úgynevezett Captcha egyik fejlesztője. Talán a kommentszűrésre is ki lehetne találni egy fejlesztést…


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »