Így nyomulnak az oroszok a Közel-Keleten

Oroszország szorosabbra fűzi viszonyát a közel-keleti siítákkal: most éppen Bagdadnak adtak át olyan információkat egy iráni–szíriai–orosz hírszerzési központtól, ami alapján Irak az Iszlám Állam erőit bombázhatta.

A központ nagyjából egy hete működik, és – mint azt Hakim al Zamili, az iraki parlament védelmi bizottságának elnöke a Reutersnek elmondta – hasznos információkkal szolgál az Iszlám Állam hierarchiájának középső szintjén álló emberekről.

Az új, bagdadi illetőségű szervezet felállítása jelezheti, hogy Irak az Egyesült Államokkal szemben az oroszokhoz kezdett közeledni, annál is inkább, mert elégedetlenek az amerikaiak Iszlám Állammal szembeni eddigi fellépésének eredményeivel.

Moszkva viszont immár több hete bombázza Szíriában a Közel-Keletet végigdúló terroristacsoportot – Bassár el-Aszad szíriai elnök régóta Moszkva szövetségesének számít –, és úgy tűnik, a siíta országok jónak értékelik az eddig teljesítményüket. Egy meg nem nevezett forrásra hivatkozva a Reuters azt írja, hogy a bagdadi hírszerzési központban jelenleg két orosz tábornok is dolgozik.

Egy iraki illetékes odáig ment, hogy a hírügynökségnek arról beszélt: egyáltalán nem lenne ellenére egy teljes körű szövetség Oroszországgal, Iránnal és Szíriával.

Hírdetés

Virágzó orosz–iráni kapcsolatok

Oroszország az utóbbi időben igyekszik Iránnal is jóban lenni, a két ország januárban még katonai együttműködési szerződést is kötött. Az erről szóló beszámoló szerint Hossein Dehghan iráni védelmi miniszter ekkor arról beszélt, hogy hazája és az oroszok együtt képesek lehetnek szembeszállni az Egyesült Államok terjeszkedésével. Ismert, Irán síita muszlim állam, de a hetvenes évekbeli forradalom óta hírhedt radikális Nyugat-ellenességéről.

Irán fő régióbeli riválisa a szunnita Szaúd-Arábia, de a siíta–szunnita szembenállás az egész térség politikájára rányomja a bélyegét, nem véletlen, hogy Teherán Irakkal – ahol a lakosság valamivel kevesebb, mint kétharmada siíta – és Szíriával igyekszik jóban lenni, ahol Bassár el-Aszad vezetésével jórészt a siítákkal rokon alaviták vezették az országot. Iráni katonai tanácsadók már az oroszok érkezése előtt is segítették az iraki hadsereget az Iszlám Állam elleni harcban.

A Reuters szerdán ráadásul arról is beszámolt, hogy a szíriai hadsereg hamarosan nagyszabású szárazföldi támadást indíthat az Iszlám Állam ellen az aleppói körzet visszaszerzésére, a hadműveletet pedig a szintén siíta Hezbollah mellett iráni katonák is támogathatják. Az oroszok – a hírek szerint – légitámadásokkal segítenék a siíták előretörését.

Ismert, Moszkva mintegy két hete bombázza az Iszlám Állam állásait Szíriában, és ahogy arról a Magyar Nemzet is beszámolt, sokan már ettől várják a háború sorsának megfordulását. Az Egyesült Államok és nyugati szövetségesei ugyanakkor bírálták Vlagyimir Putyint a szíriai beavatkozásért.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »