Így nyalt be a fél magyar média egy kamukutatást

Így nyalt be a fél magyar média egy kamukutatást

img_0355.JPGAz egész balliberális sajtónak sikerült benyalnia a „Fidesz már nem polgári párt” című kutatást. Gratulálunk hozzá.

Az egész balliberális sajtónak sikerült benyalnia a „Fidesz már nem polgári párt” című kutatást. Egészen elképesztő, hogy csak azért, mert valami önjelölt megmondó csinál magától – vagy valakinek a megbízásából – egy kutatást, majd elküldi néhány szerkesztőségnek, azt a fél magyar sajtó minden kommentár nélkül lehozza. Szakmaiság, ugyebár. Az önjelölt manager, Naszádos Péter az alábbiakhoz ért: „Stratégiai tanácsadó, közgazdász, újságíró, zeneszövegíró és kutató…”. És ez nem vicc. A vicc, az a kutatás, amit összehozott.

Itt van a három legdurvább hiba benne, amitől a hajunk égnek állt (és csak az Index rövid beszámolóját ismerjük, minden elismerést megérdemel a kutatást ezek szerint komolyan vevő, szebb napokat látott újságíró):

1. A válaszadóknak egyetlen választási lehetőségük volt, miközben egymást nem kizáró kategóriák közül lehetett választani. Tehát egy olyan személy, aki magát jobboldalinak, konzervatívnak és polgárinak vallja, nem adhatott ilyen választ. Ezt követően az Index megpróbálta úgy beállítani, hogy a „Fidesz-KDNP jelenleg már nem mondható polgári pártnak”. A liberális sajtóban nem ritkák a csúsztatások, de ez egy nem mindennapi, kategorikus hazugság.

Hírdetés

2. Az LMP szavazótáboráról kihozták, hogy 68 százalék polgárinak, 32 százalék konzervatívnak vallja magát. Ekkora blődséget is régen hallottunk. Ha kiszámoljuk, akkor látszik, hogy ez 35 ember válasza alapján állítja a közgazdász úr és az index. 35 fős minta esetén vajon mekkora a hibahatár, 20 százalék, 25-30 százalék? Nem tudjuk pontosan mennyi, csak azt hogy rohadtul nagy. De gondoljatok csak bele: nektek van konzervatív LMP-s ismerősötök? Mert mi még nem láttunk ilyet, csak libsit, sötétzöldet és sötétvöröst.

3. Milyen kategória már az, hogy baloldali konzervatív? Nem tudjuk pontosan, hogy mire gondoltak. El kellene magyarázniuk. Biztos a megkérdezetteknek is egyenként elmagyarázták. Természetesen.

Mi lehet még ennél lejjebb?

Esetleg a kutatást elkészítő közgazdász-zeneszövegíró (és avatott társainak) enyhén kárpátiagyanús alkotása, mely bizonyára az Index szerkesztőségében is nagy sláger lesz:

<!– –>


Forrás:spiler.blog.hu
Tovább a cikkre »