Így néz ki Orbán Viktor akciótervének háttere – megmutatták a számokat

Így néz ki Orbán Viktor akciótervének háttere – megmutatták a számokat

Hétfő éjszaka megjelent a Magyar Közlönyben Orbán Viktor bejelentésének rendeleti formája. Igaz, kérdőjelek még akadnak. Például, a gazdasági akcióterv 5 pontjához nem rendeltek még keretszámokat, illetve a rendelet szerint a terv módosítására, kiegészítésére az államháztartásért felelős miniszter, Varga Mihály továbbra is jogosult.

Mindenesetre, a járványügyi védekezés és a  gazdaság újraindítása érdekében szükséges hazai, illetve „esetleges európai uniós források” és kiadások elszámolására három alapot hozott létre a miniszterelnök:

  • Járvány Elleni Védekezési Alap,
  • Gazdaságvédelmi Alap,
  • Európai Unióból Érkező Járvány Elleni Támogatások Alapja.
  • Beszédes, hogy például az eddig már létező Országvédelmi Alapot nevezte át Járvány Elleni Védekezés Központi Tartalékra (ami a Járvány Elleni Védekezési Alap részét képezi) Orbán Viktor. Ez így nem új forrást jelent, hiszen az Országvédelmi Alap a kormány mozgásterét szolgálja.

    Hivatalossá vált, hogy a pártok támogatásának 50 százalékát, az önkormányzatokhoz befolyó gépjárműadót, a pénzügyi szektor hozzájárulását, valamint a kiskereskedelmi adóból származó bevételt átcsoportosítják a védekezési alapba.

    Illetve az is, hogy a Nemzeti Foglalkoztatási Alap a gazdasági alapba kerül. 

    Nézzük a számokat:

    Hírdetés

    Az EU-s alaphoz mi tettünk jelzést. A kormányzat szerint a járvány elleni védekezésre továbbra sem kaptunk egy fillért sem az Európai Uniótól


    Forrás:alfahir.hu
    Tovább a cikkre »