Így néz ki most a Nagynémet Birodalom híres Sasfészke: Hitler rezidenciája ma étteremként működik

Így néz ki most a Nagynémet Birodalom híres Sasfészke: Hitler rezidenciája ma étteremként működik

A pazar kilátás és a misztikus történelmi múlt érdekes úti céllá teszik a Sasfészekként ismert építményt.

A Sasfészek, amely egykor a Nagynémet Birodalom kiemelt diplomáciai jelentőségű építménye volt, napjainkban a Bajor-Alpok kedvelt kilátópontja, ahol a bajor konyha legjavát felvonultató étterem működik.

A robusztus kőépület az Adlf Hitlerhez köthető kevés épen megmaradt műemlék egyike, ezért jelentős érdeklődésre tart számot. Ugyanakkor, habár sok helyen olvasható, hogy a Führer kedvenc rezidenciája volt, az igazság az, hogy ő ritkábban kereste fel ezt a helyet.

Megfeszített munkával épült híres Kehlsteinhaus, ismertebb nevén a Sasfészek egy 1834 méteres magasságban, idilli környezetben található hegyvidéki kőház, nem messze Berchtesgaden városától. A közelben állt Hitler másik rezidenciája, ahol valóban sokat tartózkodott, az 1945-ben lebombázott Berghof.

Adolf Hitler, Hermann Göring és Baldur von Schirach Hitlerjugend-vezető a Sasfészekben

Az épületet Martin Bormann, a Nemzetiszocialista Német Munkáspárt pártkancelláriájának későbbi vezetője rendelte meg 1937 nyarán. Úgy tervezték, hogy a ház Hitler 50. születésnapjára már teljesen készen áll majd, így a munkások éjt nappallá téve dolgoztak a projekten. 13 hónap leforgása alatt nemcsak az épület készült el, hanem a hozzá vezető út is, amely Németország egyik legmagasabban fekvő útja, öt alagutat és egy hajtűkanyart is tartalmaz.

De korántsem csak ezen lehet feljutni a Sasfészekhez: a hegy gyomrában egy liftet is kialakítottak, a belsejét csiszolt sárgarézzel, bőrrel és velencei tükrökkel dekorálták.

Hírdetés

Az épület fogadószobájának dísze a Mussolinitől kapott olasz vörösmárvány kandalló, amely az évek során megsérült, a szövetséges kiskatonák kisebb darabokat hasítottak le belőle, hogy szuvenírként hazalopkodják magukkal. A konyhát a lehető legjobban felszerelték, ám nem volt jellemző, hogy itt főztek volna, általában csak megmelegítették a városban készített ételeket. Hitler dolgozószobája is többnyire használaton kívül maradt, hiszen ez a hely inkább pihenésre szolgált.

Adolf Hitler 1938-ban kereste fel először az épületet, majd 1939. április 20-án, az 50. születésnapján tartott avatóünnepségre tért vissza. Több forrás is említi, hogy a Führer nem rajongott a magasságért.

Bár Hitler csak néhány alkalommal látogatta meg a Sasfészket, fontos politikai szövetségeseit, például Heinrich Himmlert, Joseph Goebbelst, illetve nemzetközi küldötteket fogadva, a szoros ismeretségi körébe tartozó személyek rendre megfordultak itt. Gyakori vendég volt például a Führer élettársa, későbbi felesége, Eva Braun. 1944-ben Eva húga, Gretl esküvőjét követő fogadást is a pazar panorámával rendelkező helyszínen tartották.

A Kehlsteinhaus manapság pazar kilátással elláttot étteremként is funkcionál

A Kehlsteinhaus a második világháborút jóformán sértetlenül vészelte át, a háború után pedig a helyi kormányzónak köszönhetően nem semmisítették meg az épületet. Így aztán napjainkban kisebb átalakítások és felújítások után az eredeti állapotában látható. A Sasfészket jelenleg egy alapítvány kezeli, a bevételeket valamiféle „jótékonysági” célokra fordítják.

Az épületen belül a bajor konyha fogásait kínáló étterem működik, kint pedig sörkertet alakítottak ki. A ház múltját tablókiállításon és vezetett túrákon keresztül ismerhetik meg az érdeklődők, természetesen a mai zsidó-liberális narratívában bemutatva azt.

A turistákat viszont valószínűleg nem az vonzza, hogy „politilalag korrekt” félremagyarázásokat halljanak, hanem át akarják élni a múltat egy pillanatra, amikor ott járhatnak, ahol Hitler vezér és kancellár pihent egykor.


Forrás:harcunk.info
Tovább a cikkre »