Így nem adóznak a multikulti világcégek

A Faktor korábban megírta, hogy a Google megegyezett a brit adóhatósággal abban, hogy tíz évre visszamenőleg befizet 130 millió font adót. A cég azt is megígérte, hogy a jövőben rendesen fizet adót Nagy-Britanniában. De nem a Google az egyetlen olyan multinacionális cég, amelyet régóta adóelkerüléssel vádolnak Európában. A legismertebb multik annyi adót sem fizetnek, mint egy átlagember, igyekeznek a minimálisra csökkenteni az adójukat.

Magyar Menedék - Badiny

A Coca-Cola, a Heinz, az IKEA, az Apple, a Pepsi, a Procter & Gamble, az Amazon, a Deutsche Bank, az AIG, a Caterpillar és még több száz cég, amelyik szerepel a Fortune magazin 500 legnagyobb vállalkozását felsoroló listáján, szintén olyan multi, amelyiket rendszeresen kritizálnak. Mégpedig azért, mert az agresszív adótervezésnek nevezett módszerrel szinte minimálisra csökkentik az adójukat.

Hírdetés

Ezek a multik kihasználják, hogy a különböző országokban más és más az adófizetési kötelezettség mértéke. Anya- és leányvállalatok, telephelyek sokaságát hozzák létre és ezek között pumpálják át a nyereségüket. Vannak olyan országok, ahol nem is kell ilyen adót fizetni, és vannak, ahol a cégek megegyeznek az helyi adóhivatallal, hogy mennyi adót fizessenek.

Arra is akad példa, hogy mindössze egy százalék lesz az adókötelezettség. Mint például a Walt Disney esetében – írta az Afr. Erre a Luxemburg Leaks néven, 2014-ben kirobbant botrány derített fényt. A világ akkor tudta meg, hogy Disney az egymilliárd dolláros nyeresége után egy százalék adót fizetett.

faktor


Forrás:hunhir.info
Tovább a cikkre »