Így működik a világ egyik legerősebb, lehírhedtebb maffiacsoportja, az olasz 'Ndrangheta, amelynek drogkereskedelemből származó pénzét Budapesten moshatta tisztára egy magyar ügyvédnő

Így működik a világ egyik legerősebb, lehírhedtebb maffiacsoportja, az olasz ‘Ndrangheta, amelynek drogkereskedelemből származó pénzét Budapesten moshatta tisztára egy magyar ügyvédnő

Egy hete Vibo Valentia tartományban nyolc személyt tartóztattak le, további hármat eltiltottak a cégvezetéstől, akiket azzal gyanúsítanak, hogy vagy a Bonavota ‘Ndrangheta-klán tagjai, vagy kívülről segítették a szervezet tevékenységét, amelynek főnöke, Pasquale Bonavota szerepel a négy legkeresettebb, legveszélyesebb  olasz bűnöző listáján. A Bonavota-klán tagjait, akik eredetileg a Vibo Valentia tartománybeli Sant’Onofrioból származnak, a carabinieri Ros (speciális bűnügyi műveleti csoport) tartóztatta le, amelyet a catanzaroi ügyészség koordinált. Többek között azzal vádolják őket, hogy bonyolult konstrukciót hoztak létre – magyarországi, ciprusi, dániai, franciaországi és angliai cégekkel – a bűnözésből származó pénzek tisztára mosására, és miután azokat „átmosták” – ingatlanokba fektették, gyengélkedő cégeket, éttermi láncokat és klubokat vettek át. A nemzetközi elfogatóparancs alapján letartóztatottak között van a Budapesten élő dr. Szilagyi Edina Margit 57 éves magyar ügyvéd is, aki a catanzarói ügyészség szerint pénzmosás céljából létrehozott társaság üzletrészeinek 50 százalékának tulajdonosa – az úgynevezett piszkos pénz illegális tevékenységekből származik. Az ügyben gyanúsított az ügyvédnő húga, Szilágyi Éva Erzsébet is.

       Pasquale Bonavota, az egyik legkeresettebb olasz maffiózó

Az egyik ‘Ndrangheta-klán, a Bonavoták szakosodása egy nagyobb maffiakontextusban jelent meg, és amely egy Vibonese környéki városból kiindulva képes volt nemzetközi hatókört elérni azáltal, hogy külföldi személyeket vont be, és számos bank szolgáltatását vette igénybe szerte Európában (így Magyarországon is), hogy a maffia pénzét úgy forgassák, hogy a hatóságok elveszítsék annak nyomát, „átmossák” azt, és – elsősorban  az ingatlanszektorba történő befektetések révén – visszavigyék azt Olaszországba.

Az olasz ‘Ndrangheta hosszú évek óta jelen van Dél-Amerikában: a helyi bűnözői csoportokkal kötött szövetségnek köszönhetően irányítja az Európa felé irányuló kábítószer-csempészetet. Miközben az 1990-es években a szicíliai maffia súlyos csapásokat szenvedett (több száz letartóztatásra került sor), a ‘Ndrangheta kihasználta az átalakulást a drogpiacon: az Európába szánt hatalmas heroin szállítmányokat felváltotta az ugyanilyen nagy mennyiségű kokain. 

A ‘Ndrangheta mindenekelőtt Kolumbiában talált szilárd szövetségeket az 1990-es években. Az első szövetséget az olasz származású kolumbiai Salvatore Mancuso Gomez hozta tető alá az olasz maffiaszervezettel.  Mancuso, aki partnereket keresett kokain európai forgalmazásához és a kábítószer eladása során felhalmozott hatalmas összegek tisztára mosásához, megállapodást kötött az olasz Giorgio Sale molise-i vállalkozóval.

Sale-nek számos fontos barátja volt a dél-amerikai országban, köztük politikusok és legfelsőbb bírósági bírák. Sale amellett, hogy pénzmosó cégeket bocsátott a Mancuso vezette kolumbiai szervezett bűnözői csoport rendelkezésére, kezelte a piszkos pénzek Európából Kolumbiába történő átjutását a kokainért fizetve. A 2000-es évek elején sok olasz állampolgárt letartóztattak a bogotai El Dorado nemzetközi repülőtéren, miközben nagy összegekkel próbáltak bejutni az országba. 

                           Salvatore Mancuso Gomez feladta magát

A Sale és a Mancuso közötti megállapodás az egyik első ilyen jellegű megállapodás volt az olasz és a kolumbiai bűnszervezetek között, és lehetővé tette a ‘Ndrangheta számára az évek során – ahogy azt az olasz maffiaellenes parlamenti bizottság jelentésében írta -, hogy szilárd üzleti kapcsolatot hozzon létre, és a kolumbiai kokain kereskedelmet felügyelő rendszer többségi irányítását gyakorolja Európában .

2006-ban – a kolumbiai hatóságok, valamint az amerikai DEA által is  keresett — Mancuso feladta magát, és bevallotta, hogy szerepet játszott kolumbiai mészárlásokban, a korrupcióban és a kábítószer-kereskedelemben. A férfit 2008-ban kiadták az Egyesült Államoknak.

Hírdetés

                                A független drogbróker, Giorgio Sale

A ‘Ndrangheta mindenekelőtt azt választotta üzleti modellnek, hogy drogbrókereket, azaz független kábítószer-közvetítőket – például Giorgio Sale-t – alkalmazott. A gyakorlatban nem a klán tagja irányította az üzletet, hanem egy közvetítő, aki összekötő szerepet játszott a két bűnözői  szervezet, az olasz és a kolumbiai között.

Fontos név a drogbrókerek között Miro Rizvanovic Niemeier boszniai születésű német, aki hosszú időre Kolumbiában telepedett le. 2017-ben Olaszországban tartóztatták le, majd egy évvel később Kolumbiában gyilkolták meg. Egy másik fajsúlyos név, a kolumbiai Jaime Canoé, akit 2021-ben, Medellínben tartóztattak le. A kolumbiai és olasz nyomozások alapján azt gyanítják, hogy mindketten független kábítószer-közvetítők voltak, akik kapcsolatot biztosítottak két rettegett maffiacsoport, a kolumbiai Los Urabenos és az olasz ‘Ndrangheta között.

A bosnyák-német kábítószer-közvetítő, Miro Rizvanovic Niemeier

Két éve a Los Urabenos egyik vezetőjét, az Otoniel néven ismert Dario Antonio Usugát letartóztatták Kolumbiában és kiadták az Egyesült Államoknak. Úgy tűnik azonban, hogy ez nem aggasztja túlságosan a ‘Ndranghetát, amely tevékenységét olyan brókerekre alapozza, akik más gyártókkal is kapcsolatban állnak. 

                                                    Dario Antonio Usuga

A ‘Ndrangheta klánjai egymástól függetlenül cselekszenek. Ugyanakkor minden klán használja a ‘Ndrangheta nevét és hírnevét, amely a bűnöző világ leghatékonyabb és legmegbízhatóbb csoportja. 

A drogbrókerek használata lehetővé teszi, hogy a klánok legkiemelkedőbb tagjai a háttérben maradjanak, és ne fedjék fel magukat. Amennyiben az egyik drogbrókert letartóztatják, a maffia egy másikhoz fordul, így továbbra is garantált a drogok áramlása. Egy nagyon fontos bróker – például Nicola Assisi – letartóztatása, amelyre Brazíliában került sor, jelentős csapás volt a calabriai klánok számára, amelyet azonban más kábítószer-közvetítőkhöz fordulva orvosoltak. 

A brazil rendőrök két fegyvert, 1 kilogramm kokaint és több millió euró készpénzt, valamint számos hamis személyi igazolványt és útlevelet találtak Assisi bérelt lakásában.

Nicola Assisi 2007-ben már állt bíróság előtt, és 14 év börtönbüntetésre ítélték. A férfi azonan az ítélet végrehajtása elől megszökött. Nicolát 2014-ben ismét letartóztatták Portugáliában, ahonnan szintén sikerült megszöknie a kiadatás előtt.

Nicola Assisit Brazíliában tartóztatták le
A ‘Ndrangheta a kolumbiai és más dél-amerikai országokban kötött megállapodásai révén jelenleg a világ egyik legerősebb kábítószer-kereskedő szervezete. Napjainkban a ‘Ndrangheta jelenlétét legalább 34 országban állapították meg, és – a mexikói kartellekkel, a kínai triádokkal és a posztszovjetekkel egyenrangú – komoly fenyegetést jelent nem csak Európa, de a világ számos állama számára.

             A ‘Ndrangheta emberei nem kispályás bűnözők

A ‘Ndrangheta széleskörű bűnözői hálózatot épített ki. Nem Kolumbia az egyetlen ország, amely garantálja a kábítószer Európába áramlását a klánok számára. Brazíliában erős kapcsolatok ápolnak a Primeiro Comando da Capital szervezettel. De az ‘Ndranghetának vannak logisztikai bázisai Bolíviában, Argentínában, Ecuadorban, Uruguayban, Peruban, San Salvadorban és Costa Ricában is. A szervezet érdekei ma már számos ágazatra kiterjednek, és a Dél-Amerikából származó kábítószer-kereskedelemből keletkező pénzeket Cipruson, Magyarországon, Franciaországban, Dániában és az Egyesült Királyságban felfedezett fiktív cégeknek köszönhetően „átmossák” és – immár legálisan – újrahasznosítják.

Dr. Szilágyi Mariann ügyvédi irodájába az elmúlt években 168 céget jegyeztettek be, amelyek közül 113-at már – jelentős összegű adótartozásokkal – kényszertörölt a cégbíróság.


Forrás:privatkopo.hu
Tovább a cikkre »