Így megy neki a Momentum Orbán Viktornak

Így megy neki a Momentum Orbán Viktornak

A Momentum úgy döntött: nem fog össze, de még csak nem is tárgyal senkivel, egyedül indul a 2018-as választáson- írta az Index.

A pártnak 106 egyéni indulója és saját miniszterelnök-jelöltje is lesz, de még nem döntötték el, párton belül vagy kívül keresnek embert. Fekete-Győr András elnök a legutóbbi küldöttgyűlésen bizalmi szavazást kért a programja mellett: a különállást és a jobbos kulturális témák felvállalását is megszavazták a momentumosok. A Momentumon belül az igazi vita abban a kérdésben volt, hogy választókerületi szinten, esetleges visszalépésekkel elképzelhető legyen-e az együttműködés.

Hírdetés

Vagyis engedélyezheti-e a pártvezetés a koordinációt. Hiszen a külön listán induló Momentum így akár kialkudhat egyéni győzelmet is magának, például egy-két budapesti körzetet, ami nagy fegyvertény lenne egy most létrejött kispárt esetében. A  vasárnapi küldöttgyűlés végül az önállóság útját választotta. A döntés  kizár mindenfajta egyeztetést, koordinált indulást, sőt, azt is, hogy a Momentum vezetői formálisan meghallgassák más pártok ajánlatát. A párttagok úgy döntöttek, vállalják annak a kockázatát, hogy szavazatokat vesznek el esélyesebb, helyben már ismertebb, akár még a Momentum számára is vállalható ellenzéki jelöltektől- írta az Index.

A párthatározat értelmében független, közös jelölt mögé sem lehet beállni, hiszen önálló jelöltet ír elő a határozat mind a 106 egyéni választókerületben. A stratégiai döntés a külön indulásról tehát megszületett. A neheze azonban csak most jön a Momentum számára: a programalkotás, a jelöltek, elsősorban a miniszterelnök-jelölt kiválasztása és a kampány előkészítése. És mindehhez a nem csekély pénzügyi források előteremtése. A miniszterelnök-jelölt személyének kérdése még nem volt napirenden, az elnökség még arról sem beszélgetett, hogy párton belüli vagy azon kívüli személyben gondolkodjanak. Ha párton belüli jelölt mellett döntenek, nyilván Fekete-Győr elnök a kézenfekvő választás, az elnöki posztért sem volt legutóbb más induló.

Az anyagi háttérrel összefüggésben Fekete-Győr András azt mondta: a tagdíjakból nagyjából havonta 1 millió forint folyik be, ehhez jönnek még a tagok általi felajánlások. Időnként kapnak szimpatizánsoktól egy-kétezres mikroadományokat, vannak azonban olyan nagyobb, milliós összeget adományozók is, mint Bojár Gábor. Az ő kilétüket azonban nem akarja és nem fogja nyilvánosságra hozni a Momentum.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »