Így megy ez: a Helsinki odaszól Strassburgnak, azok pedig megtiltják, hogy tranzitzónába vigyük az illegálisokat

Az Emberi Jogok Európai Bírósága tegnap este ideiglenes intézkedésként megtiltotta, hogy nyolc – állítólag – tizenéves migránst és egy veszélyeztetett terhes menedékkérőt, a "Magyar" Helsinki Bizottság "ügyfeleit" átszállítsák a szerb határ menti tranzitzónákba.

Az intézkedés megtiltja, hogy a Fóton a kísérő nélküli kiskorú menedékkérők otthonában lévő nyolc "gyereket" és egy veszélyeztetett terhes, pszichiátriai kezelésre szoruló ugandai nőt a közeljövőben a tranzitzónákba szállítsanak át, és ott fogva tartsák őket – közölte a Helsinki Bizottság.

A strassburgi bíróság beavatkozását a kontinensfoglalókat védő szervezet indítványozta múlt pénteken és tegnap délelőtt.

Közleményükben azt írták, a strassburgi bíróság válasza már csak azért sem késlekedhetett, mert ma lépett hatályba az új határőrizeti szabályozás. Ez alapján mindegyik, "nyilvánvalóan sérülékeny", ezért egyedi bánásmódot igénylő "ügyfelüket" nyitott táborból bármelyik pillanatban a déli határszakaszon lévő konténerfogdába zárhatták volna.

"Az új szabályozás semmiféle egyéni körülményre nincsen tekintettel, és a kísérő nélküli 14 év alatti kiskorúakat kivéve az összes menedékkérőt automatikusan elzárja a röszkei vagy a tompai tranzitzónába" – írták.

Hírdetés

A bíróság az "ügyfeleik" panaszát kiemeltként kezeli, és kérdéseket tett fel a kormánynak, amelyekre április 10-ig kell választ adnia. A strassburgi bírák arra kíváncsiak, mikorra tervezik a panaszosok átszállítását, és mi ennek a jogalapja.

A tranzitzóna jelenleg alkalmas-e a sérülékeny menedékkérők speciális igényeinek kielégítésére, van-e például megfelelően képzett személyzet, van-e lehetőség tanulásra, és rendelkezésre áll-e megfelelő orvosi ellátás? Vajon a kiskorúak hasonló körülmények között lesznek-e, mint a felnőttek, s ha igen, mi lenne annak a jogi alapja?

Hozzátették, hogy ahogyan a strassburgi bíróság március 14-i ítélete a két bangladesi "menedékkérő" ügyében, a mostani ideiglenes intézkedés is igazolja a Helsinki Bizottság, illetve más, hazai és nemzetközi szervezetek sorozatos figyelmeztetését. (Részletesebben erről itt: Ahmedék javára döntött Strassburg: hatmilliós kártérítést kellene fizetnünk nekik, amiért nem engedtük őket a 15 éves magyar lányok közelébe)

"Már 2015 szeptemberében felhívtuk a kormány figyelmét a szabályozás jogellenességére. A ma hatályba lépő rendelkezések pedig – megsértve az Alaptörvényt és az Európai Emberi Jogi Egyezményét, illetve az uniós jogot , fittyet hányva az emberiességre és ésszerűségre – figyelmen kívül hagyják a menedékkérők személyes körülményeit, és előírják minden kérelmező, így a 14 év feletti gyerekek jogellenes fogva tartását anélkül, hogy biztosítanák a megfelelő befogadási körülményeket".

"A kormány mindeddig nem állt elő érdemi érvekkel, amely álláspontját jogilag alátámasztanák. Ám most is kiderült: hiába az intő szó, menekültügyben a kormány nincsen tekintettel vállalt emberi jogi kötelezettségeire és a jogállami értékekre. A Helsinki Bizottság a jövőben is kiáll menedékkérő ügyfelei mellett, és minden hatékony jogi eszközt felhasznál arra, hogy a mostani jogtipró szabályokat mihamarabb korrigálják" – áll a migránssimogatók közleményében.

(HVG korrigálva)

Korábban írtuk: Kossuthhoz és Bartókhoz hasonló "nagy formátumú" menekültekről hazudoznak liberálisék, közben Árpádot és József Attilát gyalázzák


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »