Így magyarázná ki az osztrák külügyminiszter Norbert Hofer győzelmét

Ausztria néppárti külügyminisztere, Sebastian Kurz háromlépéses tervet dolgozott ki arra az esetre, ha nemzetközi porondon magyarázkodni kényszerülne amiatt, hogy az osztrákok a populista FPÖ jelöltjét, Norbert Hofert választották meg elnöknek. Mindenre odafigyelnek.

Magyar Menedék - Badiny

A tervet a Kurier szerezte meg.

Első lépésként már előre felmérték a terepet azt szondázva, milyen következményekkel járhat Hofer győzelme. Hasonló szankciókkal, mint amiket Ausztria 2000-ben Jörg Haider és pártja kormányra kerülése miatt kapott, most nem számolnak. Az osztrák külügy úgy számol, az USA nem fogja kitiltani az országból a potenciális új elnököt, mint ahogy azt anno Kurt Waldheim esetében tette. Kurz minisztériuma felkészült a kemény kritikákra is, a legkeményebb reakciókat Franciaországból várják. Matteo Renzi olasz kormányfőtől és Jean-Claude Junckertől kritikus-szomorú reakcióra számítanak.

Második lépésként az elmúlt két hétben összeállítottak egy olyan diplomaták számára kötelezően követendő érvcsomagot, amiben például úgy kell visszautasítaniuk az idegenellenesség vádját, hogy közben arra is felhívják a figyelmet: egyedül Ausztria több menekültet fogadott be, mint az USA és Kanada együtt. Az államfőnek a hadsereg főparancsnokaként betöltött szerepét érintő aggodalmakra válaszul az osztrák külügy azt kéri, világosítsák fel a külföldi kritikusokat az osztrák jogrendszerről: Ausztriában nem elnöki rendszer van, az államfő inkább reprezentatív szerepet visz.

Harmadik lépésként Kurz saját magát is bevetné. Ehhez a Kurier szerint már eleve jó kezdet az uniós külügyminiszterek szokásos hétfői találkozója. Kurz elvileg minden uniós külügyminiszterrel személyesen szeretne beszélni az ügyről, és ha a franciákat másként nem lehet meggyőzni, hát betervezne egy párizsi látogatást.

Ha Alexander van der Bellen lenne végül az államfő, nem szükséges semmiféle diplomáciai imidzsoffenzíva, írja a külügyes anyagra hivatkozva a Kurier. Természetes, hisz ö a háttérhatalom kordéját tolja ezerrel.

mandiner


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »