Így magyarázná ki az osztrák külügyminiszter Norbert Hofer győzelmét

Ausztria néppárti külügyminisztere, Sebastian Kurz háromlépéses tervet dolgozott ki arra az esetre, ha nemzetközi porondon magyarázkodni kényszerülne amiatt, hogy az osztrákok a populista FPÖ jelöltjét, Norbert Hofert választották meg elnöknek. Mindenre odafigyelnek.

Magyar Menedék - Badiny

A tervet a Kurier szerezte meg.

Első lépésként már előre felmérték a terepet azt szondázva, milyen következményekkel járhat Hofer győzelme. Hasonló szankciókkal, mint amiket Ausztria 2000-ben Jörg Haider és pártja kormányra kerülése miatt kapott, most nem számolnak. Az osztrák külügy úgy számol, az USA nem fogja kitiltani az országból a potenciális új elnököt, mint ahogy azt anno Kurt Waldheim esetében tette. Kurz minisztériuma felkészült a kemény kritikákra is, a legkeményebb reakciókat Franciaországból várják. Matteo Renzi olasz kormányfőtől és Jean-Claude Junckertől kritikus-szomorú reakcióra számítanak.

Hírdetés

Második lépésként az elmúlt két hétben összeállítottak egy olyan diplomaták számára kötelezően követendő érvcsomagot, amiben például úgy kell visszautasítaniuk az idegenellenesség vádját, hogy közben arra is felhívják a figyelmet: egyedül Ausztria több menekültet fogadott be, mint az USA és Kanada együtt. Az államfőnek a hadsereg főparancsnokaként betöltött szerepét érintő aggodalmakra válaszul az osztrák külügy azt kéri, világosítsák fel a külföldi kritikusokat az osztrák jogrendszerről: Ausztriában nem elnöki rendszer van, az államfő inkább reprezentatív szerepet visz.

Harmadik lépésként Kurz saját magát is bevetné. Ehhez a Kurier szerint már eleve jó kezdet az uniós külügyminiszterek szokásos hétfői találkozója. Kurz elvileg minden uniós külügyminiszterrel személyesen szeretne beszélni az ügyről, és ha a franciákat másként nem lehet meggyőzni, hát betervezne egy párizsi látogatást.

Ha Alexander van der Bellen lenne végül az államfő, nem szükséges semmiféle diplomáciai imidzsoffenzíva, írja a külügyes anyagra hivatkozva a Kurier. Természetes, hisz ö a háttérhatalom kordéját tolja ezerrel.

mandiner


Forrás:hunhir.info
Tovább a cikkre »