Így lesz jobb a lakás levegője

Így lesz jobb a lakás levegője

Nagyon fontos, hogy a lakásunkban tiszta és megfelelő minőségű legyen a levegő.

Mutatjuk, milyen tippekkel tudjuk a legjobban biztosítani, hogy az otthon töltött idő mindig a lehető legkellemesebb és legpihentetőbb legyen – írja a Házipatika.com.

Pontosabban alaposan válogassuk meg, hogy milyen tisztítószereket, légfrissítőket használunk, és olyanokat keressünk, amikben a lehető legkevesebb toxin, mérgező anyag és vegyszer van. Így kerülhetjük el, hogy ezek az anyagok a lakás levegőjébe kerüljenek. Emellett takarítás, mosás után mindig alaposan szellőztessünk ki – ezt lehetőleg esténként tegyük, amikor már gyérebb a forgalom, és a kinti levegő is tisztább.

Hírdetés

Főzés közben nedvesség és pára kerül a levegőbe, ami segít a szabad szemmel nem látható gombák szaporodásában, és az olajban sütés során is toxinok kerülnek a levegőbe. Éppen ezért jó, ha a konyhai műveletek során mindig bekapcsoljuk a pára- illetve szagelszívót. Ha nincs ilyesmink, akkor már egy alapos szellőztetés is sokat segíthet.

Az illatosító sprayek, illatgyertyák gyakran tartalmaznak olyan anyagokat, amelyek károsak lehetnek az egészségünkre. Éppen ezért a legjobb, ha télen egy, a fűtőtestre helyezett porózus cserépből készült tálkába vizet teszünk, és ebbe csepegtetünk illóolajat. Jó ötlet lehet még a potpourri is. Saját illatosító spray-t készíthetünk, ha egy spriccelős flakonba egy rész desztillált vizet, egy rész vodkát és 15-20 csepp illóolajat teszünk, és összerázzuk. A citrusfélék hangulatjavító, a kamilla és a fahéj pedig nyugtató illatú. Szagtalanításra használhatunk aktív szénnel megtöltött párnácskákat is.

Rendszeresek tisztítsuk meg a ventilátorokat, légkondicionáló készülékeket. Porszívózásnál ne csak a padlót takarítsuk, hanem a kárpitokat, függönyöket, szövettel bevont bútorokat is, és igyekezzünk minden héten port törölni.

A szobanövények afféle természetes légtisztítóként is funkcionálhatnak. Persze önmagukban nem elegendőek a levegőminőség jelentős javításához, így ne hagyatkozzunk kizárólag rájuk.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »