Így lesz az elnök lányából miniszterelnök-helyettes

Így lesz az elnök lányából miniszterelnök-helyettes

Nurszultan Nazarbajev kazah elnök a lányát nevezte ki pénteken kormányfőhelyettesnek.

Az államfő utasítására Dariga Nazarbajevát nevezték ki miniszterelnök-helyettessé a Kazah Köztársaságban – jelentette be az elnöki hivatal. Az 52 éves Dariga Nazarbajeva, aki először 2004-ben lett a törvényhozás tagja, korábban a parlament alelnöke is volt. Apja, a volt szovjet tagköztársaságot 25 éve vaskézzel irányító, 75 éves Nurszultan Nazarbajev áprilisban a várakozásoknak megfelelően szinte az összes voksot megszerezte az elnökválasztáson.

Hírdetés

Az AFP francia hírügynökség megjegyezte, hogy a kinevezésnek a jövőbeli utódlás kérdéséhez is köze lehet. Az elnök lánya 2007-ben kegyvesztetté vált Kazahsztánban, akkori férjét, az ország volt bécsi nagykövetét, Rahat Alijevet ugyanis távollétében húsz év börtönre ítélték egy kazah pénzintézet két – később holtan talált – vezetőjének elrablásáért, sőt államcsínykísérlettel is megvádolták. Dariga Nazarbajeva akkor visszavonult a politikától, 2012-ben azonban visszatért a parlamentbe az államfő Haza Pártjának (Nur Otan) színeiben.

A megkérdőjelezhetetlen tekintélyű Nazarbajev április 1-je óta tölti be – immár sokadszorra – az államfői tisztséget a szénhidrátokban gazdag közép-ázsiai országban, és az alkotmány értelmében akárhányszor újraválasztható. Mandátuma eredetileg 2016 végén járt volna le, de meglepetésre február 25-én rendeletet írt alá az előre hozott választás megtartásáról. Rövid időre meglebegtette ugyan visszavonulásának lehetőségét is, de pártja márciusban megszavazta újabb jelölését a posztra.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »