Így látják Orbán Viktor elsöprő győzelmét a szlovákiai magyar politikusok

Így látják Orbán Viktor elsöprő győzelmét a szlovákiai magyar politikusok

Mit szól a magyarországi parlamenti választások eredményéhez Bugár Béla, Menyhárt József, Csáky Pál és Nagy József?

b

Bugár Béla

a Híd elnöke:

A vasárnapi magyarországi választásokon elért magas részvételi arányt pozitívan értékeljük.
A szlovákiai politikai színtér képviselői is elégedettek lennének, ha a szlovákiai választók is ilyen mértékű érdeklődést mutatnának a közügyek iránt, és minél nagyobb számban járulnának az urnákhoz, főleg, ha a voksolókat a politikai propaganda és a populizmus elemeit mellőzve sikerülne mozgósítaniuk.
Akár elégedettek vagyunk a voksolás eredményével, akár nem, tiszteletben tartjuk a magyar választópolgárok döntését. Mindannyiunk érdeke, hogy a szlovák–magyar gazdasági, kereskedelmi és kulturális kapcsolatok tovább erősödjenek.

m

Menyhárt József

az MKP elnöke:

Az anyaország a folytatást, és így a stabilitást választotta. Orbán Viktort lehet szeretni, vagy nem szeretni, de tény, hogy az elmúlt nyolc évben Magyarország Európában és a világpolitikában nagysága és gazdasági erejéhez képest is felülprezentált, ami főleg az ő érdeme. Ezért is övezte ekkora nemzetközi figyelem a mostani országgyűlési választásokat. Az eredmény várhatóan hatással lesz a nemzetközi politikára is, ez igaz mind a V4-ek csoportra, mind a bevándorláspolitikára.
A Fidesz–KDNP győzelme jól mutatja a jelenlegi erőviszonyokat. A siker részben az eddigi kormányzati, és igen, azon belül a nemzetpolitikai eredményeknek is köszönhető. Nálunk szerencsésebb nemzettársaink, akik szabadon felvehették a magyar állampolgárságot is kifejezték: nem kérnek a határon túli magyarokkal riogató ellenzéki retorikából, politikából. A felvidéki magyarság az erős Magyarországban érdekelt, ezt pedig – mint a mellékelt ábra mutatja – a Fidesz képes biztosítani. Egy gazdaságilag és nemzeti öntudatában is erős anyaország számunkra is megtartó erőt biztosít, ahogy tette azt az elmúlt években is. A közel 70 százalékos részvétel mellett szerzett győzelem olyan fegyvertény Orbán Viktor számára, amellyel rutinos politikusként élni tud, és kétség sem férhet hozzá, élni is fog.

Hírdetés

cs

Csáky Pál

EP-képviselő (MKP):

A magyar választópolgárok elég egyértelmű véleményt mondtak a parlamenti választáson.
Fidesz-győzelmet valószínűsítettem, de a kétharmadhoz közeli eredménye meglepetés, szorosabb eredményt vártam. Két dologban látom az okokat. Az egyik, hogy a magyar ellenzék gyakorlatilag nem létezik. Gyenge eredményt értek el, rosszul politizáltak. Kínos volt, ahogyan megpróbáltak egyezkedni, vagy kijátszani egymást. Így nem lehet alternatív politikát felkínálni, megértem a választókat, hogy nem jó szívvel szavaztak, vagy szavaztak volna az ellenzékre. A másik pedig, hogy a Fidesz egy nagyon erős generációs lépéssel a magyar ellenzéki pártok és a közép-európai térségben működő pártok előtt jár a választási technika folyamatát megvalósítani hivatott lépések terén. Hónapokkal ezelőtt gyakran már idegesítő szinten vetették fel a migránstémát és ennek folyamanyaként a Soros Györggyel kapcsolatban megfogalmazott véleményt. Ezt következetesen végigvitték a kampány során, a választás napján pedig nagyüzemben vitték el választani a saját választóikat, illetve szervezték meg az esetleg ingadozó választók részvételét is. Tehát ennek is köszönhető a nagyon magas részvételi arány. Magyarországnak az elkövetkező időszakban stabil és erős felhatalmazással bíró kormánya lesz.

n

Nagy József

EP-képviselő (Híd):

Tekintettel a magyarországi választási rendszerre, mely a nagy pártoknak kedvez, nem lepett meg a választás eredménye.

A racionális értékelés helyett az érzelmek gyakran erősebben hatnak a választók döntésére.
Ebben szerepet játszik az is, hogy az Európai Unió mennyire egyértelműen kommunikál arról, mit tud nyújtani az európai polgároknak, a tagállamoknak, és mennyire nem egyértelműen tudja kommunikálni az egyes tagországok közötti különbségeket. Itt konkrétan a migrációkérdésre gondolok és arra, hogy az Európai Unió nem hajlandó figyelembe venni azt, hogy az egyes tagországokban vannak különbségek például a migrációhoz való hozzáállásban is. S ezeket az eredményeket az erőszakos szolidaritás kikényszerítése eredményezi.

(ie, Somogyi Tibor felvételei)


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »