Így készülnek a félelmetes orosz FAB-1500M54-esek, hamarosan Ukrajna ellen is bevetik őket

Így készülnek a félelmetes orosz FAB-1500M54-esek, hamarosan Ukrajna ellen is bevetik őket

Az amerikai JDAM-kitek mintájára az oroszok is irányított szárnyas bombákat építenek a régi, nem irányított légibombáikból, jött pár fotó, amely közelről megmutatja, hogy néz majd ki az „ortodox JDAM” néven is emlegetett upgrade – írja a Portfólió.

Látogatást tett az orosz katonai vezérkar pár tagja egy hadiipari üzemben, ahol azon dolgoznak, hogy átépítsék Oroszország széles körben használt, nem irányított légibombáit. A többnyire még a Szovjetunió idejében gyártott fegyverekre az oroszok szárnyakat hegesztenek, illetve felszerelik őket egy GPS-alapú navigációs rendszerrel is.

A megoldás nem orosz innováció: a fegyverek az amerikai JDAM-kit mintájára készülnek. Ennek a fejlesztésnek a célja, hogy az alapvetően nem irányított légibombákat irányítottá, ezzel pontosabbá, illetve nagyobb hatótávolságúvá tegyék. Tehát ahelyett, hogy például egy orosz nehézbombázó a célterület fölé repül, majd úgy oldja ki ezeket a bombákat, kitéve magát az ellenséges légvédelem tüzének, akár 50 kilométerről a célterülettől is támadást tud indítani.

Hírdetés

Az alábbi fotókon egyébként éppenséggel a FAB-1500-as "bunkerromboló" légibombákat szerelik fel szárnyakkal, az "új" fegyvert FAB1500M54-nek nevezték el.

— IgorGirkin (@GirkinGirkin) January 12, 2024

Bár vannak, akik kongatják a vészharangot Oroszország új fegyvere miatt (pl. Julian Röpcke német újságíró úgy látja, ezek a bombák lelőhetetlenek), elektronikus harcászati rendszerekkel el lehet téríteni a bombákat, légvédelmi fegyverekkel pedig rongálni lehet ezek repülési képességét. Az elfogott bombák persze célt tévesztve is veszélyesek, főleg, ha netán lakott területen csapódnak be, teszi hozzá a lap.


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »