Így kerülnek gépkarabélyok Budapest utcáira

Bár a vonatkozó jogszabályban ilyen nincs nevesítve, a január óta folyamatosan érvényben lévő B szintű terrorfenyegetettség úgynevezett „emelt szintű rendszerét” vezették be itthon a párizsi események után.

Nemzetbiztonsági forrásaink szerint ez azt jelenti: ezúttal olyan intézkedéseket is meghoztak, amelyek konkrétan vagy nincsenek benne a jogszabályban, vagy eddig nem alkalmazták azokat. Ilyen például a sorozatlövő fegyverekkel szolgálatba lépő katonai rendészek utcai jelenléte.

A-tól D-ig

Hírdetés

A terrorfenyegetettség különböző fokozatait egy 2007-es rendelet szabályozza. Ezek szerint négy szint létezik, a legenyhébb az A jelzésű, míg a legmagasabb biztonsági kockázatot D betűvel jelölik. A jogszabály szerint a készenléti fokozatok elrendelésére a belügyminiszter jogosult.

Az A fokozatot akkor vezethetik be, ha az EU, illetve a NATO bármely tagállamában vagy a szomszédos országokban terrorcselekmény elkövetésének veszélye áll fenn. Ez a rendőrség közterületi jelenlétének megerősítését jelenti, ami a gyakorlatban „közbiztonsági” razziákkal jár. (Évek óta ez a fokozat volt érvényben.) A B fokozatot akkor rendelik el, ha az EU-, illetve a NATO-államok valamelyikében terrorcselekményt követtek el, de annak Magyarországra gyakorolt hatása kiszámíthatatlan. Ez a fokozat január 8-tól, a Charlie Hebdo című francia szatirikus hetilap munkatársai elleni merénylet másnapjától van érvényben Magyarországon, és ezt tették szombaton „emelt szintűvé”. A B szint esetében fokozottan ellenőrzik egyebek mellett a pályaudvarokat és a nemzetközi vonatokat, a repülőtereket, az aluljárókat, a főbb közlekedési csomópontokat, a szállodákat, illetve minden olyan helyet, ahol tömegek előfordulhatnak. Ilyenkor egy sor nem látható intézkedést is életbe léptetnek. Úgy tudjuk, a korábbinál nagyobb számú civil ruhás nyomozót vezényelnek minden nagy tömeget vonzó rendezvényre, így a sporteseményekre, koncertekre. Feladatuk a bűnmegelőzés mellett a terrorcselekmények megelőzése is, az elhagyott csomagokkal kapcsolatos intézkedés. A hatóságok koncentrálják az operatív tevékenységüket a potenciális terroristák felkutatása érdekében. Arról is értesültünk, hogy a magyar hírszerzés fokozta felderítési tevékenységét, elsősorban a Közel-Keleten, az Alkotmányvédelmi Hivatal pedig itthon. A C szint azt jelenti, hogy ellenőrzött vagy részben ellenőrzött információk a fenyegetettség szintjének növekedésére, illetve Magyarország konkrét veszélyeztetettségére utalnak. Ez a fokozat már a rendvédelmi szervek hivatásos állományának teljes mozgósításával, az állam működése, a lakosság ellátása szempontjából fontos intézmények, a veszélyeztetett diplomáciai létesítmények fokozott ellenőrzésével, a határok őrizetének megerősítésével jár. A jogszabály ez utóbbi előírása a migránsáradat hatására már korábban részben megtörtént. A legmagasabb, D fokozatot pedig akkor kell elrendelni, ha a hazánkat fenyegető terrorcselekmény közvetlen bekövetkezésére utaló konkrét információk állnak rendelkezésre. A D fokozat akár a határok teljes lezárását is jelentheti.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben is megjelent. A megjelenés időpontja: 2015. 11. 16.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »