Így kerülhető el a negyedik hullám a magyar víruskutató szerint

Így kerülhető el a negyedik hullám a magyar víruskutató szerint

Rusvai Miklós szerint ősszel emelkedhet a fertőzöttek száma, azonban az újabb járványhullám kialakulásának esélye több tényezőtől is függ.

Őszig valószínűleg nem lesz újabb probléma a koronavírus-járványt illetően – erről beszélt az ATV műsorában Rusvai Miklós. A víruskutató szerint a meleg idő inaktiválja a vírust, de példaként hozta Ausztráliát, ahol most tél van, és kezd erősödni a járvány.

Mint ismert, Magyarországon eddig öt mintában mutatták ki az egyre nagyobb riadalmat okozó indiai (úgynevezett delta) koronavírust. Ezzel kapcsolatban a szakember kifejtette, amennyiben valaki az alfa vírussal fertőződik meg, akkor 100 emberből 8-15-en betegszenek meg, míg a delta variánsnál 100 betegből 85 lesznek betegek.

A virológus arról is szólt, hogy ha nem sikerül feljebb tornázni az oltottak számát, akkor valószínűleg a többi légzőszervi vírusfertőzéssel együtt a koronavírus-fertőzések száma is erősödni fog, azt nem lehet tudni, hogy járványhullám lesz-e, ez több tényezőtől függ: variánsok megjelenése, gyerekek oltása, a harmadik vakcina beadása – sorolta.

Hírdetés

Szerinte

józan szabályokkal, gondolkozó lakossággal a negyedik hullám elkerülhető, legfeljebb egy emelkedő esetszám lesz, de újabb járványhullám remélhetőleg nem.

Rusvai Miklós úgy véli, az oltottak számában van egy üvegplafon, ami fölé nem fogunk menni, mert vannak olyanok, akiket már nem lehet meggyőzni. Azoknak a védelmére kell koncentrálni, akik hajlandóak együttműködni – tette hozzá a szakember, aki szerint nagyon jó lenne, ha a 16 év alattiaknál elérnénk az 50 százalékos oltottsági arányt.

A víruskutató nem gondolja, hogy nyáron újabb hullám lesz, de nem lesznek olyan jók az adatok, mint tavaly nyáron. „Nem lesz olyan, hogy több napos intervallumban nem lesz Covid-halott, ami tavaly nyáron többször is előfordult” – fogalmazott.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »