Így kell válaszolni a terroristáknak Ban Ki Mun szerint

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár pénteken bejelentette, hogy a világszervezet csúcsértekezlet összehívását tervezi márciusra a Szíriából elmenekült több millió ember letelepítése érdekében, egyúttal aggodalmát fejezte ki „a migránsokkal és menekültekkel szemben ébresztett, nem helyénvaló gyanúsítások” miatt.

Az ENSZ menekültügyi ügynökségének adatai szerint mintegy 4,2 millió szíriai menekült el az országban csaknem öt éve tartó polgárháború elől a szomszédos Libanonba, Törökországba, Jordániába és Irakba. Közülük százezrek özönlöttek az idén Európába, s az Iszlám Állam terroristái által egy hete elkövetett párizsi merényletek nyomán egyes európai és amerikai politikusok arra figyelmeztették országukat, hogy nagy kockázatot vállalnak a menekültek befogadásával, ha nem tudják szigorúan kiszűrni közülük a veszélyes szélsőségeseket.

Hírdetés

A polgárháborút a 2011 elején kezdődött, demokráciát követelő mozgalomra válaszul indított kormányzati megtorlások robbantották ki, az Iszlám Állam szervezete pedig kihasználta az így létrejött káoszt arra, hogy jelentős területeket hajtson ellenőrzése alá Szíriában és Irakban. A szíriai konfliktusnak eddig mintegy 250 ezer halálos áldozata van. Az ENSZ Közgyűlésében Ban Ki Mun pénteken súlyos aggodalmát fejezte ki „a migránsokkal és menekültekkel, közülük is a muszlimokkal szemben ébresztett, nem helyénvaló gyanúsítások” miatt.

„Őrizkednünk kell az ilyen hamis beállításoktól és hátrányos megkülönböztetésektől, amelyek csak kezére játszanak a megosztottságot és félelmet elhinteni próbáló terroristáknak. Nekünk nem az ajtók bezárásával kell válaszolnunk, hanem a szívünk megnyitásával az egység, a tolerancia, valamint a pluralizmus és részvét előtt”

– mondta Ban Ki Mun. Bejelentette, hogy az ENSZ menekültügyi főbiztosa (UNHCR) márciusra értekezletet hív össze, hogy felajánlásokat nyerjen a tagállamoktól azoknak a letelepítésére vagy elhelyezésének támogatására, akik a szíriai konfliktus miatt váltak menekültté.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »