Így jutott el Észak-Korea a sikeres atomrobbantásig

Észak-Korea vasárnap délelőtt hivatalosan is megerősítette: sikeresen tesztelt egy hidrogénbombát. A föld alatti atomrobbantások két erős földrengést váltottak ki, amelyeket még Magyarországon is érzékelni lehetett. Nem árt tisztában lenni viszont azzal, hogy Észak-Korea hogyan jutott el idáig.

2006. október 9.

Észak-Korea első alkalommal hajtott végre sikeres földalatti kísérleti atomrobbantást. Hat nappal később Phenjant az ENSZ Biztonsági Tanácsa egyhangúlag hozott 1718-as határozatában pénzügyi és kereskedelmi szankciókkal sújtotta.

2007. február 13.

Pekingben a 2003 óta Kína, Oroszország, az Egyesült Államok, Japán és a két Korea részvételével tartó hatoldalú tárgyalásokon megállapodás született az észak-koreai atomfegyverprogram felszámolásáról. Phenjan vállalta, hogy 60 napon belül elkezdi felszámolni atomfegyver-arzenálját, előkészíti a jongbjoni atomlétesítmény bezárását és lehetővé teszi ennek helyszíni ellenőrzésé. A megállapodás többi aláírója vállalta, hogy cserébe energiahordozókat szállít és más gazdasági segélyeket nyújt a távol-keleti kommunista államnak. A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) tisztségviselői – akiket 2002-ben kiutasítottak az országból – júniusban öt napig tárgyaltak Észak-Koreában és elvi megállapodásra jutottak a jongbjoni atomreaktor bezárásáról és arról, miképpen fogják ezt ellenőrizni.

Észak-koreai robbantás: új szintre lépett az atomfegyverkezés, veszélyben a világ

2007. szeptember 2.

Az észak-koreai és az amerikai küldöttség genfi kétoldalú megbeszélésén megállapodtak, hogy a Koreai NDK teljes egészében nyilvánosságra hozza és 2007 végéig felszámolja összes nukleáris programját. 2008. június 27. – Észak-Korea benyújtotta a hatoldalú tárgyalások házigazdájának, Kínának a nukleáris létesítményeire vonatkozó részletes jelentését, majd másnap felrobbantotta a jongbjoni nukleáris létesítmény hűtőtornyát.

2008. augusztus 26.

Észak-Korea leállította atomlétesítményei működésképtelenné tételét. Ezt azzal indokolták, hogy az Egyesült Államok nem vette le Észak-Koreát a terrorizmust támogató országok listájáról, amit a megállapodás megsértésének tekintettek. A Fehér Ház közölte, hogy erre csak akkor kerülhet sor, ha Phenjan ígéretét teljesítve leszereli atomlétesítményeit.

Így reagáltak az atomkísérletre az Észak-Koreában élők

Hírdetés

2009. május 25-26.

Észak-Korea végrehajtotta második sikeres földalatti kísérleti atomrobbantását, amelynek robbanóereje és az ellenőrzés technikai színvonala is meghaladta az első, 2006-os tesztét. Június 12-én az ENSZ BT egyhangúlag meghozott 1874-es számú határozatában megszigorította az Észak-Korea ellen érvényben lévő szankciókat, többek között megtiltva Phenjan számára a fegyverexportot és a legtöbb fegyver importját.

2011. november 30.

Az észak-koreai külügyminisztérium közleményben jelentette be, hogy az országban „gyors ütemben” halad egy könnyűvizes kísérleti reaktor építése és alacsony fokon dúsított urán előállítása.

2012. február 29.

Észak-Korea megállapodást kötött az Egyesült Államokkal, ebben vállalta, hogy felfüggeszti urándúsító tevékenységét, nukleáris moratóriumot hirdet és hosszú hatótávolságú rakétáinak kipróbálását is szünetelteti. A moratóriumot a kommunista állam április 17-én visszavonta, miután az ENSZ BT nagy hatótávolságú rakétákkal folytatott kísérletei miatt szigorított a Phenjan elleni szankciókon.

2013. február 12.

Végrehajtották a harmadik földalatti kísérleti atomrobbantást, az elsőt Kim Dzsong Un észak-koreai vezető 2012-es hivatalba lépése óta. A robbantáshoz egy a korábbiaknál kisebb, de nagyobb robbanóerejű nukleáris eszközt használtak. A phenjani vezetés nem sokkal korábban jelentette be, hogy nagy hatótávolságú rakéták indítására is készül, amelyek nukleáris robbanótöltetek hordozására is alkalmasak, és az Egyesült Államokra irányíthatók. 2016. január 6. – Észak-Korea végrehajtotta negyedik atomrobbantását, a phenjani hivatalos közlemény szerint ezzel az első hidrogénbombát tesztelték. A nukleáris kísérlet súlyos ENSZ-szankciókat vont maga után.

Kiderült: Észak-Korea hidrogénbombát tesztelt

2016. augusztus 3.

Észak-Korea rakétakísérletet hajtott végre, most először érte el Észak-Koreából indított rakéta Japán felségvizeinek közvetlen közelét.

2016. szeptember 9.

Észak-Korea a kommunista rezsim fennállásának 68. évfordulóján végrehajtotta ötödik kísérleti atomrobbantását. A térségben több földtani intézet ötös erősségű földmozgást észlelt, ami szakértők szerint 20-30 kilotonnás atomtöltet felrobbantására utal, így ez lehetett az addigi legerősebb észak-koreai atombomba.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »