Így juthatott fel a bomba a gépre

Pár euróért bárki bármit felcsempészhetett a repülőkre a Sarm es-Sejk-i repülőtéren. Az egyiptomi hatóságok is elismerték, hogy többnyire nem működött a csomagátvilágító rendszer. Így juthatott fel a pokolgép az orosz utasszállítóra is, amelynek a poggyászterében történt robbanás. Az orosz kormány felkérésére az FBI is bekapcsolódik a nyomozásba.

Az oroszok péntek óta nem engednek új utasokat Egyiptomba, a kint lévő 80 ezer embert pedig fokozatosan szállítják haza, naponta körülbelül 11 ezret.

Az orosz rendkívüli ügyek minisztériumának a különítménye a hétvégén kezdte újra átvizsgálni a becsapódás helyszínét. Már a moszkvai hírszerzés is elismeri, hogy valószínűleg a poggyásztérben robbant bomba, amit egy reptéri alkalmazott csempészhetett a fedélzetre.

„A roncsok még mindig egy 13 kilométer sugarú körben vannak szétszóródva, ezeket be kell gyűjteni. Elemezni kell a feketedoboz hangfelvételének a végén hallható robbanás hangját is” – mondta a kivizsgálás vezetője, Ayman Al-Mokadem.

Hírdetés

Azt a vizsgálócsoport is elismerte, hogy a Sarm es-Sejk-i reptéren legtöbbször nem működött az átvilágító kapu és a csomagok ellenőrzése sem. Kenőpénzért pedig akárki azt csempészett fel a gépre, amit akart. A környékbeli légitársaságok is arra számítanak, hogy szigorodik az ellenőrzés a közel-keleti reptereken.

„Ha valóban bomba miatt zuhant le az orosz gép, akkor az egész iparágban változás kezdődhet, jelentősen szigorodhatnak a biztonsági intézkedések, de ez egy hosszabb folyamat lesz” – nyilatkozta az Emirates elnöke Tim Clark.

Az egyiptomi járatokat az oroszokon és briteken kívül a hollandok is leállították, Egyiptomot pedig a nem javasolt úti célok közé sorolták, ami a turistautak leállítását és a foglalások visszamondását jelenti. A kairói külügyminiszter szombaton fogadta Szijjártó Pétert és megköszönte, hogy Magyarország nem tette tiltólistára Egyiptomot, és magyar turisták továbbra is utaznak az észak-afrikai országba.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »