Így jön ki a KSH-s bérmatek: Budapesten kívül csak Győr-Moson-Sopron tud az országos átlag fölé vergődni

Így jön ki a KSH-s bérmatek: Budapesten kívül csak Győr-Moson-Sopron tud az országos átlag fölé vergődni

334 920 forint volt a nettó átlagkereset Magyarországon 2022 első három negyedévében – számolt a Központi Statisztikai Hivatal. Azonban hatalmas eltérések vannak az ország különböző részei között: a budapesti 413 ezer forintos szám annyira felhúzza az átlagot, hogy a fővároson kívül csak a leggazdagabb vidéki hely, Győr-Moson-Sopron megye tudott becsúszni az átlag fölé. De még az ottani átlagbér is 67 ezer forinttal van a budapesti alatt.

Tizenhárom megyében nem éri el az átlagkereset a 300 ezer forintot sem. Két olyan megye van, ahol még a 250 ezer forintos havi nettó is átlag fölöttinek számít: Békésben 249 ezer, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében pedig 238 420 forint jött ki átlagnak.

Hírdetés

Hogy a medián kereset – vagyis a szám, amelynél az emberek fele több pénzt keres, a másik fele kevesebbet – mennyi, az nem derül ki a mostani adatközlésből megyei szinten. Azt mindenesetre jó támpontnak használhatjuk, hogy szeptemberben nettó 63 ezer forinttal volt kevesebb az országos medián az országos átlagnál.

(hvg.hu)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »