Így jelzi a szervezeted, hogy nem iszol elég vizet

Így jelzi a szervezeted, hogy nem iszol elég vizet

A víz az életünk elengedhetetlen része: az emberi test közel 60%-a vízből áll. Vízre támaszkodunk a légzéshez, az emésztéshez, az ízületek kopása ellen, a salakanyagok eltávolításához, az agy működéséhez, a kommunikációhoz, a homeosztázis fenntartásához, vagyis lényegében minden testi funkcióhoz. Mindezeket figyelembe véve belegondolni is rossz, hogy sokunk szervezete nem kap időnként elegendő vizet, aminek pedig jelet is ad.

Ha a szervezeted nem jut elegendő vízhez, vagy ha több vizet veszít, mint amennyit felvesz, az egyenes út a kiszáradáshoz. A kiszáradás pedig sajnos azonnali és hosszabb távú szövődményeket is okozhat. Hogy ezt elkerüld, tudnod kell, mikor, milyen dolgok hatására veszít a tested vizet, és mennyi folyadékbevitelre van szükséged ahhoz, hogy ne hasson rád negatívan a vízveszteség – írja a bien.hu.

Akár észrevesszük, akár nem, a testünk éjjel és nappal is veszít vizet, méghozzá nem is keveset. Ha izzadsz, sírsz, edzel, felkeresed a mosdót, sőt bizonyos mértékben még akkor is, ha levegőt veszel, csökken a szervezetedben található vízmennyiség. Ezért ajánlott folyamatosan vizet kortyolgatni a nap folyamán. Ez a legbiztosabb módja annak, hogy fenntartsd a hidratáltsági szintedet, és már a kiszáradás korai tüneteit is megelőzd.

A szervezetünk valójában nagyon jól figyelmeztet minket arra, ha nem iszunk elég vizet, vagy már az enyhe kiszáradás veszélyének tesszük ki magunkat. Ez nem is olyan meglepő, hiszen a kiszáradás csökkenti a véráramlást és az agy oxigénellátását, ami viszont gyulladást okoz. 

Ezért a nem elegendő vízivás a talán leggyakoribb tüneten, a fejfájáson túl agyködöt, zavartságot, hangulati ingadozásokat, súlyos esetben pedig szélütést és szédülést is okozhat.

Hírdetés

A víz sok más dolog mellett az ízületek és az izmok állapotával is szorosan összefügg. Ennek következtében a vízhiány ízületi fájdalmakat, merevséget vagy görcsöket is okozhat az izmokban és az ínszalagokban. Jellemző tünet lehet még a száj- és bőrszárazság, a fokozott szomjúságérzet, valamint a sötétebb, koncentráltabb és kevesebb vizelet. Ezen tünetek szem előtt tartása létfontosságú annak felismeréséhez, ha nem iszol elég vizet.

Például, ha fokozódó izomgörcsöt vagy fejfájást érzel, futás vagy strandolás közben, valószínűleg elsősorban nem fájdalomcsillapító gyógyszerre van szükséged. Tarts szünetet és gondold át, hogy az előtte lévő néhány órában elegendő folyadékot fogyasztottál vagy sem, és biztosítsd a szervezetednek a szükséges hidratálást.

Túl azon, hogy mit jelez a tested és hogy mikor érzed magad szomjasnak, van egy általános ajánlás. Ennél még akkor sem érdemes lényegesen kevesebbet innod, ha nem érzed azt, hogy szükséged lenne rá.

Mérsékelt kontinentális éghajlaton, mint amilyen Magyarországé is, a felnőtt nőknek naponta körülbelül 11,5 pohár, a férfiaknak pedig 15,5 pohár víz elfogyasztása ajánlott.

Ez a mennyiség változhat attól függően, hogy mennyit sportolsz, milyen életvitelt folytatsz és persze az aktuális egészségi állapotod sem elhanyagolható. A tiszta víz fogyasztásán túl azonban ne feledd, hogy más mód is van arra, hogy megőrizd a hidratáltságodat. A magas víztartalmú gyümölcsök és a zöldségek is nagyszerű módjai annak, hogy a lehető legjobban ellásd a szervezetedet a számára szükséges folyadékmennyiséggel.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »