Így járatja le magát az EU

Az Európai Uniónak a brexitet követő tétlensége az egész világon lejáratja az Európai Uniót – hangoztatta Romano Prodi volt olasz miniszterelnök, az Európai Bizottság egykori elnöke hétfőn egy olaszországi tanácskozáson.

Prodi nagy vereségnek nevezte az Egyesült Királyságnak az EU-ból való kilépését, szerinte ugyanakkor még ennél is rosszabb a brexitet követő európai tétlenség és bizonytalanság. A brexit ébresztő helyett a lehető leglassabb reakciót váltotta ki az EU-ból – fogalmazott a volt kormányfő, aki úgy vélte, hogy a tétlenség és biztonytalanság lejáratja az EU-t az egész világon. „A megosztottság és a populizmus erősödik, Németország halogat és nem hoz döntéseket, a németek téves politikát választottak” – jelentette ki.

A korábbi miniszterelnök a Reti della carita olasz katolikus humanitárius hálózat Bolognában tartott találkozóján szólalt fel, és legaktuálisabb politikai kérdésekről beszélt. Emlékeztetett, hogy amikor 1999 és 2004 között ő vezette az Európai Bizottságot, akkor a tagállamok száma 15-ről 25-re emelkedett,. „Ha most Lengyelország nem lenne az EU tagja, Ukrajna sorsára jutott volna” – fűzte hozzá.

Romano Prodi úgy vélekedett, hogy a Nyugat elhibázott politikája miatt a mai világ új nagyhatalmának ismét Oroszország számít, amely „a fél világnak törvényt diktál”, az ukrajnai, szíriai és iraki feszültségek miatt teljesen eltávolodik Európától és Kínához közeledik. Ironikusan megjegyezte: „a Nyugatnak igazi remekművet sikerült elérni: összehoztunk két örök ellenséget, amelyek már egymással dolgoznak”.

A migrációról Romano Prodi azt mondta, a migránsok érkezése nem fog alábbhagyni. Hangsúlyozta, hogy az Olaszországba érkező migráció megfékezéséhez Líbia politika stabilitása szükséges.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »