Így használd a kalória- és szénhidráttáblázatokat (x)

Így használd a kalória- és szénhidráttáblázatokat (x)

A kalória- és szénhidráttáblázatok használata mindenkinek kapóra jöhet. Akkor is, ha egészséges életmódot szeretnénk élni, vagy ha leadni készülünk néhány plusz kilót, jobb egy ilyen összefoglalót a közelben tartani. 

A következő sorok hasznosak lesznek azoknak, akik a kalória- és szénhidráttáblázat segítségét is szeretnék felhasználni a minél hatékonyabb testformálás érdekében, illetve azoknak, akik egészségesebb életmódot szeretnének kialakítani maguknak. 

Az étkezés alapjai

Egészségesen étkezni, megtalálni a tökéletes egyensúlyt az ételcsoportok között nagyon fontos ahhoz, hogy testünk megfelelően tudjon működni. Szervezetünkre sajátos gépként érdemes tekinteni. Az, amit beviszünk étel és ital formájában, befolyásolni fogja a működését, azaz a kedvünket, az energia-háztartásunkat, sőt a teherbírásunkat is. 

Aki gyorséttermi hamburgerekkel, pizzákkal és egyebekkel tömi magát egész nap, sokkal kevésbé lesz képes odafigyelni, esetleg tanulni, mint az, aki egy finom salátát evett egy adag bécsi szelettel.

Persze minden tápanyagcsoportból kell fogyasztani: 

  • szénhidrátot 
  • élelmi rostokat 
  • fehérjéket 
  • és zsírokat is
     
  • Hírdetés

    Ezek adják megfelelő százalékban fogyasztva az energiát mindennapi teendőink elvégzéséhez.

    Hogyan használjam a kalória- és szénhidráttáblázatot?

    Ezek a táblázatok általában könnyen olvashatóak. A kiszamolo.com kalória- és szénhidrát táblázata például bőséges, a keresőjének köszönhetően pedig másodpercek alatt megtalálhatod az éppen fogyasztott ételt. A táblázat feltünteti, hogy az adott étel 100 grammja mennyi kalóriát, fehérjét, zsírt, szénhidrátot, koleszterint és rostot tartalmaz. 

    Az elfogyasztott ételeidet kalóriában kell mérned. Ha éppen annyit eszel, amennyire szükséged van, akkor meg fogod tartani a jelenlegi súlyodat. Ha többet viszel be, hízni, ha kevesebbet, akkor pedig fogyni fogsz. A fehérje-, zsír-, szénhidráttartalom azoknak lesz érdekes, akik izmot szeretnének építeni.

    Azt, hogy neked mekkora a kalórialimited, egy BMI kalkulátor segítségével állapíthatod meg. Ha beírod a nemed, a magaságod és a jelenlegi testsúlyod, megmondja, melyik kategóriába esel a testtömegindexed alapján. Ha nem vagy megelégedve, már sejtheted, mi lesz a dolgod.

    Jöhet a naplózás!

  • Egy füzetbe vagy a telefonodba kezd el vezetni, mit ettél. 
  • A könyvjelzőid közé mentsd el a kiszamolo.com táblázatát. 
  • Nap végén számold ki a kalória- és szénhidráttáblázat alapján, hogy mennyit fogyasztottál. 
  • Egy hétig csak vezesd ezeket az adatokat.
  • Ha a BMI kalkulátor által megadott szám felett fogyasztasz, máris megtaláltad a hízásod okát. Faragj le egy keveset belőle úgy, hogy a napi szükséglet alá kerüljön 200-300 kalóriával minden nap, amit fogyasztasz. Ez az elmélet már öreg, mint az országút, ám hatásos. Ha izmot szeretnél növelni, keress fel egy ehhez értő szakembert. Abban az esetben pedig, ha elégedett vagy a súlyoddal, akkor az ételeid minőségére kell csak figyelmet fordítani. 


    Forrás:alfahir.hu
    Tovább a cikkre »