Így fosztja ki az infláció a családi kasszát

Így fosztja ki az infláció a családi kasszát

Az elszabadult árak miatt idén látványosan megugranak a családok kiadásai, a bevételek növekedésével ugyanakkor a lakosság töredéke számol. Milyen hatással lesz mindez a családi kasszára?

A növekvő energiaárak, a folyamatosan dráguló élelmiszerek, az egyre magasabb rezsiköltségek miatt a szlovákiai családok nagy része idén semmi jóra nem számít.

„A családok nagyjából 80 százaléka szerint idén megugranak a kiadásaik. A legtöbben azzal számolnak, hogy havonta 40 és 120 euró közötti összeggel fizetnek majd többet a háztartásuk fenntartására a tavalyinál. A megkérdezettek ötöde a havi kiadások ennél is nagyobb, nagyjából 200 eurós növekedésével számol” – mondta el lapunknak Miroslav Zborovský, az áruhiteleiről ismert Home Credit ügyfeleinek az ombudsmanja, a Stem/Mark piackutató által elvégzett felmérésre hivatkozva.

A lakosság borúlátását csak fokozza, hogy míg az árak folyamatosan nőnek, a bevételeik nem követik az inflációt.

Hírdetés

„A családok csaknem 60 százaléka nem számol azzal, hogy a bevételeik érezhető módon nőnek majd. Hogy idén egész biztosan nagyobb bevételre számíthat a tavalyinál, azt a megkérdezettek alig 9 százaléka tartja valószínűnek”

– tette hozzá Zborovský. Mindez alaposan felforgathatja a családok költségvetését. A most közzétett felmérés szerint a stagnáló bevételek és a növekvő kiadások miatt csak a háztartások negyedének nem okoz majd gondot a kiadások finanszírozása az eddigi forrásaikból. A megkérdezettek ötödének legalább havi 120–200, a tizedüknek pedig több mint 400 eurós többletbevételre lenne szüksége a problémamentes élethez.

Mindezt figyelembe véve, azon sem csodálkozhatunk, hogy az infláció által nagyobb mértékben sújtott családok idén kénytelenek lemondani több olyan tervükről is, ami nagyobb kiadásokkal járna. A megkérdezettek több mint fele így nem tervezi a lakóingatlan átalakítását, új autó vagy drágább elektromos berendezés vásárlását. Akik erre mégis rászánják magukat, azoknak a 70 százaléka ezt az eddig felhalmozott megtakarításainak köszönhetően teheti meg. A 13 százalékuk a nagyobb kiadást kizárólag hitelből finanszírozná, 20 százalékuk pedig kombinálná a megtakarításait a hitelfelvétellel. „A hitelfelvétellel kapcsolatban nem győzzük hangsúlyozni, hogy ezzel csak azoknak szabadna élniük, akiknek nem okoz majd gondot a törlesztő részletek fizetése, ellenkező esetben ugyanis súlyos problémákkal lesznek kénytelenek szembenézni” – tanácsolja Zborovský.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »