Így épül az új Puskás-stadion (képek)

Így épül az új Puskás-stadion (képek)

A közel 40 méteres pilonok és a lelátó szerkezete is előrehaladott állapotban van a Magyar Építő és a ZÁÉV által kivitelezett új nemzeti stadionban, ahol egy átlagos napon 600-700 munkás dolgozik – írja a MagyarÉpítők.hu cikkében a Puskás Ferenc Stadion építésével kapcsolatban.

A nagy figyelemmel követett beruházását az elmúlt évtizedek legnagyobb léptékű hazai építkezéseként emlegetik. Már az álló és beton- és acélszerkezet elemei gyártása folyik, a stadion alapvázát adó 38 pavilon 2018 második felében készülhet el.

A 2017 eleje óta tartó munkálatokban 1557 cölöp került a helyére (napi 10-15 db). A kivitelező konzorcium közlése szerint napi 600-700 munkás dolgozik mindennap. A munkaterületen elég nagy a felhozatal: az új stadionon 15 toronydaru (köztük egy 89 méteres), 4 autósdaru, 8 teherautó, 6 rakodógép, 12 betonkeverő, 4 betonpumpa, 1 úttisztítógép, 4 tömörítőgép és egy dózer dolgozik.

A negyven méteres maggasságba nyúló pilonok hamarosan elkészülnek, a pálya északi és keleti oldalán pedig már formálódik a leendő lelátó betonszerkezete is. A stadion madártávlatból valódi katlan benyomását kelti.

– írja a portál.

A munkaterület szomszédságában direkt e célból felépített betonkeverő-üzemből sok-sok tonnányi betont hordanak át a pilonokhoz, majd 30-40 méteres magasságba szivattyúzzák fel.

Hamarosan kezdetét veszi a tető acélszerkezeteinek összeillesztése is. A folyamat éppenséggel nem egyszerű: ehhez szerelési területet és úgynevezett daruzási utat kell kiépíteni. Miután ez megvan, a hatalmas elemeket speciális járművek szállítják majd a készülő stadionhoz.

Hírdetés

A nettóban 142,82 milliárd forintos (nem egész 460 millió eurós) beruházás eredményéül egy 50 méter magas, 316 méter hosszú épületmonstrum jön létre, 208 méteres alapterülettel (a tető 53 ezer négyzetméteres lesz), 556 parkolóval, 27 felvonóval, 974 vécével, 712 mosdóval, számos gyalogoshíddal.

A felhasznált anyagmennyiség is lenyűgöző számokat mutat: az épületbe 12 ezer tonna acélt, 172 ezer köbméter betont építenek be. A fal és padlóburkolatok kiterjedése 183 ezer négyzetméter. Összesen 2300 darab nyílászáró lesz a stadionon.

Az 1948 és 1953 között épült Népstadion csak a nevében újult meg 2002-ben, felvéve Puskás Ferenc nevét, leromlott állaga miatt immár 16 éve nem tudja betölteni a szerepét. Az építményben a legtöbb nézőt vonzó futballválogatott utoljára 2000-ben az olaszok ellen (2–2) játszhatott telt ház, 65 ezer szurkoló előtt. Egy évvel később a 38 ezer főt befogadó magaslelátókat – közismert nevén a karéjt – lezárták, miután egy szakértői vélemény életveszélyesnek minősítette őket.

Így Magyarországnak jó ideje nincs nagy befogadóképességű stadionja, amelyben világsztár zenekarok koncertjeit vagy sok nézőt megmozgató focimeccseket lehetne rendezni. A hiányt jelzi, hogy a Magyar Labdarúgó Szövetség évről évre nyomás alá került, hogy egy-egy nagyobb horderejű találkozóra (például a brazilok, svédek elleni összecsapásokra vagy a DVSC Bajnokok Ligája-csoportmérkőzéseire) mégis megnyissa a lezárt területet. Ezt több esetben meg is tették, ám a karéjba biztonsági okokból rendre csak 14 ezer embert lehetett beengedni.

fogalmaz a portál.

magyarepitok.hu, Körkép.sk

Nyitókép: magyarepitok.hu

Kapcsolódó cikkek:


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »