Így emlékezik Magyarország Benedek Tiborra

Így emlékezik Magyarország Benedek Tiborra

Életének 48. évében, súlyos betegség után elhunyt Benedek Tibor háromszoros olimpiai aranyérmes, világ- és Európa-bajnok vízilabdázó, a magyar férfi válogatott korábbi szövetségi kapitánya.

A sportvilág fekete napján az egész ország megrendült, és egymás után érkeztek a nagyszerű sportolóról, edzőről, barátról szóló megemlékezések.

A Magyar Vízilabda Szövetség és az UVSE csütörtök 21 órától nyilvános, gyertyás, csendes megemlékezést tart a Hajós Alfréd Sportuszoda bejárata előtt Benedek Tibor emlékére – részletek itt.

Az InfoRádió összefoglalta pályafutását és felidézte a vele készített nagyinterjúkat, valamit azt, hogy miként vallott sikere titkáról és a tehetségéről.

Nyilatkozott a rádióban Kovács István, aki Benedek Tibor edzőjeként az Újpesttel BEK-et, a Honvéddal pedig Euroligát nyert, és arról beszélt, ő volt az edzők álma. „Fantasztikus tehetség volt, nagyon korán kezdett el játszani az első osztályban, és már fiatal korában kitűnt a szorgalma. Nagyon céltudatos volt, eltökélt szándéka volt, hogy jó és eredményes vízilabda-játékos legyen, és az is lett” – mondta az ismert edző.

Hírdetés

Kicsit úgy érzem magam, mint amikor a természet rendje felborul és nem a szülők mennek el előbb, hanem a gyermek – ezt Kemény Dénes, a magyar férfi vízilabda-válogatott egykori szövetségi kapitánya mondta az InfoRádióban a tragikusan fiatalon elhunyt Benedek Tiborról. Egyéniségéne jellemzéseként felidézte: csapatkapitányként csak nagyon kritikus pillanatban emelte föl a hangját, vagy mondott olyan dolgokat a játékostársainak, amire szükség volt, hiszen már azzal óriási hatással volt mindenkire, hogy tette a dolgát.

Faragó Tamás úgy fogalmazott az InfoRádióban: „olyan űrt hagyott maga után, amit nehéz lesz pótolni, és nagyon nehéz lesz ezt feldolgozni, mert bárhová megyünk majd az uszodában, Tibort mindig ott látjuk majd”. Felidézte, hogyan viselte a betegségét, és azt is kifejtette: Benedek Tibor edzőként is fantasztikusat alkotott, példakép volt, mindenki tudta az uszodában, hogy ki ő, és milyen képességekkel rendelkezik.

Kiss Gergely egyelőre keresi a szavakat, nem tud nyilatkozni. A sportoló – aki szintén részese volt játékostársként mindhárom olimpiai bajnoki címnek, úgy, hogy ráadásul olykor posztriválisok is voltak a válogatottban és egy ideig a klubcsapatban is – bejegyzést írt a közösségi oldalára. „Próbálok most valamit reagálni, összeszedni magam, remegő lábakkal, torok- és fejfájással, könnyekkel küszködve, rövidet és személyeset. Minden óriási bajnokunk elvesztése hatalmas fájdalom, de ez az űr most elképesztő…” – fogalmaz a vízilabdázó.

A háromszoros olimpiai bajnok csapattársak közül elsőként Szécsi Zoltán kapus volt, aki meg tudott szólalni Benedek Tibor vízilabda-legenda halála után. Benedek Tibor májusi, teljes visszavonulása óta „készült rá”, hogy ez a szörnyű pillanat eljön, de az ilyen hírrel sosem könnyű szembesülni. „Amíg ment a bajnokság a járvány miatti szünetig, és Tibi ott állt a parton, addig tudtunk értekezni, találkoztunk. Nagy UVSE-fanatikus vagyok, a fiam is ott játszik, és ez nagyrészt Tibinek köszönhető” – utalt a Benedek Tibort körülvevő aurára az újpesti-margitszigeti vízilabdacsapatnál. Mint elmondta még, lelkileg nem lehetett erre felkészülni, és nem is szívesen beszél a tragédiáról, legfőképp a család kérésére.

Sosem felejtünk el, Grande Tibor – áll egykori klubjának megható üzenetében. Benedek Tibor előbb öt éven át Rómában pólózott, majd kétszer is a Pro Recco játékosa volt, előbb 2001 és 2004, majd 2007 és 2012 között. Az eredménylistája alapján is nagy bajnok, de a számok nem árulnak el mindent. Tibor kivételes személyiség volt a medencén kívül is, egy szerény és karizmatikus profi, aki ezt minden esetben bizonyította is – olvasható a klub honlapján.

A miniszterelnök Facebook-bejegyzésében emlékezett meg az életének 48. évében, súlyos betegség után elhunyt legendáról, ezekkel a szavakkal: „Lesz-e még? Nem lesz. Fekete a víz a medencében. Meghalt Benedek Tibor. Nyugodjon békében!”


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »