Így cenzúrázza a netet egy diktatúra

A kormány több internetes oldalát bénították meg túlterheléses támadással csütörtökön tüntetők Thaiföldön, az ellen tiltakozva, hogy a junta a délkelet-ázsiai ország teljes internetes adatforgalmát egy állami csatlakozási pontba (gateway-be) irányítaná át.

A terv bírálói szerint a hatóságok így még könnyebben tudnák ellenőrizni és cenzúrázni az internetes kommunikációt. A kormány tisztviselői azzal indokolták az internetforgalmat szabályozó tervezetet, hogy ez a módszer költséghatékonyabb lenne és megakadályozná a fiatalokat a „nem megfelelő” oldalak látogatásában.

A távközlési technológiai minisztérium vezetője szerint ha az adatforgalom egyetlen, két állami távközlési cég által működtetett gateway-en keresztül zajlana, az internetes szolgáltatás sokkal hatékonyabb lenne a jelenlegi rendszernél, amelyben nyolc kapcsolódási pont van, amelyet magáncégek működtetnek.

Hírdetés

Kínai példa

Kritikusok a tervet – amelyet kormánytisztviselők elmondása szerint még vizsgálnak – a kínai „Nagy Tűzfalhoz”, illetve más, az adatforgalmat korlátozó országok rendszereihez hasonlítják. Szerintük ezt az állami rendszert a politikai ellenzékiek elleni kémkedésre és elnyomásukra tervezték, Thaiföld nemzetközi internetes hozzáférését pedig még törékenyebbé tennék azzal, ha egy kapcsolódási ponton keresztül „erőltetnék át”.

A tervezetet egy kabinetülésen fogadták el szeptember 1-én, de eddig nem hozták nyilvánosságra a döntést. A junta tervére akkor derült fény, amikor egy felhasználó egy kormányoldal eldugott sarkában észrevette.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »