Így bukott el a legnagyobb hatalmú drogbárónő

Saját élettársa dobta fel a kegyetlenné vált kartellvezetőt, akit 150 gyilkossággal vádolnak Mexikóban.

A harminc éves Melissa „A Kínai” Calderónt saját – egyébként bérgyilkos – pasija vádalku keretében dobta fel, mert szerinte a nő mániákus gyilkos – írja a mexikói drogkartellek világából a Daily Mail tudósítója.

A nő helyettese is volt egyben Pedro „A Kínai” Gómez, aki a Calderónt „mániákusnak” és „hatalomőrültnek” nevezte. A brit lap szerint 150 rendbeli emberölés a vád Calderónnal szemben, akit szombaton kaptak el. A férfi annak reményében dobta fel barátnőjét, hogy csökkentik majd a saját büntetését.

Felemelkedés

A nő tíz éve keveredett az alvilágba, ekkor lett tagja a Damaso kartellnek, amely együttműködött azzal a kartellel is, amelyet a júliusban megszökött Joaquín Guzmán irányít. Calderón könyörtelensége és indulatos viselkedése ellenére – vagy éppen ezért – gyorsan lépkedett felfelé a ranglétrán, 2008-ban már a kartell fegyvereseinek parancsnoka volt. Gondoljunk bele, ekkor még csak 23 éves volt.

Területi háborúkat vívott, amelynek révén megszerezte magának és kartelljének Baja California Sur (Déli-Alsó-Kalifornia) állam fővárosát, La Pazt és az évente százezrek által látogatott turistaparadicsom Cabo San Lucast. Az államban háromszorosára nőtt a gyilkosságok száma abban a hét évben, amíg ő volt a kartell fegyvereseinek vezetője – ezek közül sokat az ő számlájára írnak a Daily Mail szerint. A kartellvezérnő híres volt arról, hogy elrabolta áldozatait, majd azok testének darabjait az áldozatok családjának ajtajai elé pakolta, ezzel is üzenve a helyi közösségeknek: nem érdemes packázni „A Kínaival”.

Hírdetés

Önállósodás

Annak ellenére, hogy a drogkartellek világát férfiak dominálják, emberei lojálisak voltak Calderónhoz, aki ingyen zacskó kokainnal jutalmazta azokat, akik szerinte jól teljesítettek. Sokszor fotózkodott fegyverekkel, ez még inkább növelte ázsióját. Júniusban viszont lefokozták volna, mert a pozíciójába akarták helyezni a tapasztalt bérgyilkos Abel Quinterót, akit nemrég engedtek ki a börtönből. Ám a nő inkább úgy döntött, otthagyja a Damaso kartellt, saját bűnszövetkezetet alapított és területi háborút indított volt bandája ellen.

Az új kartellben a nő bérgyilkos barátja lett a második ember, Sergio „A Sebhelyes” Beltrán bérgyilkosfőnökként, Rogelio „A Tyson” Franco logisztikai vezetőként, Pedro „A Péter”, Cisneros pedig a drogügyletek bonyolítójaként és a holttestek eltüntetőjeként segítette a párost. Calderónnak összesen több mint háromszáz dílere és fegyverese lett, akik vörös motorokon száguldottak La Pazban és Cabo San Lucasban.

Bukás

A háborúskodás eredménye az lett, hogy a 2014-es, 46 gyilkosságról szóló szám a Calderón bandájának megalakulását követő két hónapban duplájára nőtt, a rendőrség első számú célpontja az új kartell lett. Calderón is érezte, hogy szorul a hurok, mivel mindenki tudta – a rendőrség is –, milyen járművekkel járnak és félt a lebukástól, ezért utasította Francót, hogy vegyen egy pickupot. Franco a szülei barátainak kisteherautóját szerette volna megvenni, ám amikor eljött a fizetés ideje, Calderón egyszerűen lepuffantotta az eladókat, akiknek holttestét Cisnerosnak kellett eltüntetni.

Franco kiakadt, hogy az ártatlan ismerőseit is megölte főnöke, azzal fenyegetőzött, hogy feldobja a rendőröknél. Nem volt jó ötlet: Calderón levágta a karjait, majd végzett vele is, Cisneros elégette a holttesteket és egy tömegsírba helyezte azokat. Nem sokkal később Beltrán végzett prostituáltjával, majd Calderón próbálta meg elrabolni volt bandája egyik tagját, de csak lányát, Lourdes-t tudták elkapni. Calderón információt próbált kiszedni a lányból, akit megkínzott, majd meggyilkolt. Ez volt az a pont, amikor a kartell második embere, Gómez lelépett, mert nem bírta nézni, mivé vált a barátnője.

Nem sokkal később a rendőrök letartóztatták, egy héttel később Cisnerost is begyűjtötték, ketten együtt pedig kiadták volt főnöküket. Utóbbi árulta el, hová temette a holttesteket. Calderón megpróbált elmenekülni, szombaton végül egy lövés eldördülése nélkül kapták el Cabo San Lucas repterén. 150 gyilkossággal vádolják, pere jövőre kezdődhet.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »