Igen nehéz dolga van az ellenzéknek, ha plakátolni akar

Igen nehéz dolga van az ellenzéknek, ha plakátolni akar

Sorra szembesülnek az ellenzéki pártok azzal, hogy hiába kezdődik szombaton hivatalosan is a választási kampány, az óriásplakátok tulajdonosai közül vannak, akik egyszerűen nem engedik őket hirdetni. Legalábbis erről beszélt a Magyar Nemzetnek több ellenzéki politikus. Az indokok igen egyszerűek: vagy azt állítják a plakáttulajdonosok, hogy már le vannak foglalva a felületek, vagy általánosságban közlik, hogy nem fognak politikai hirdetéseknek teret adni. Mindez különösen érdekes annak tükrében, hogy több ellenzéki párt tájékoztatása szerint előfordult: már lényegében megtörtént a szóbeli megállapodás, írásban mégis elutasító választ kaptak. Konkrét cégneveket egyelőre senki nem akart mondani, már csak azért sem, mert a kampánystart előtti utolsó napokban is zajlanak a tárgyalások – az ellenzék pedig még mindent elkövet, hogy megjelenhessenek a közterületen is. Az mindenesetre nem titok, hogy a legtöbb óriásplakátja itthon a francia JCDecaux-nak van; a cég felületein egymást váltották a Soros Györgyöt ellenségnek beállító, majd az egész ellenzéket is mellette megjelentető hirdetések.

Miközben az ellenzék komoly küzdelmet folytat, hogy legalább a hivatalos kampányban megjelenhessenek a közterületeken, a Fidesznek ez sokkal könnyebben megy. Jelenleg is tele van az ország az egyébként a valóságtól igen távol álló üzenetükkel arról, hogy Soros György és az ellenzéki pártok együtt bontanák le a határzárat. A 154 millió forintba kerülő akciót az IKO-csoport révén Mészáros Lőrinc és Andy Vajna érdekeltségi körébe tartozó, kültéri reklámhordozókra specializálódott sales house, az Odex Outdoor Expert Kft. hozta össze a pártnak. A legtöbb felületet pedig éppen a JCDecaux-tól bérlik.

http://mno.hu/

A legnagyobb probléma azonban mégsem az, hogy egyszerűen nem igaz, amit a plakátokra kiírt a Fidesz, hanem az, hogy vélhetően a saját maguk által hozott törvényt sem tartották be. A kormánypártok által elfogadott szabályok szerint egy párt csak listaáron bérelhet plakáthelyeket. A 24.hu hívta fel a figyelmet arra, hogy a kormány hivatalos oldalára is felkerült szerződés szerint azonban az idén január végén megkötött kontraktusban még a tavalyi listaárat használták, legalábbis a JCDecaux esetében. Márpedig ez jelentős különbség, hiszen a cég idén, éppen a kampány miatt ötven százalékkal emelte árait. A portál cikke szerint csak egy példa: a JCDecaux 2018-ban már 502 ezer forintot kér egy hónapra az I. kerületi Mészáros utcai Mol kút melletti óriásplakáthelyért, a fideszes szerződésben azonban csak 335 ezer forintos listaárral számoltak.

Az Odex Outdoor Expert Kft. szerint a törvényi előírásokat betartották a Fidesszel kötött szerződésnél. A cég a Híradó.huval azt közölte, szigorú törvényi előírások alapján a költségvetési forrásokból gazdálkodó szervezet csak listaáron vehet igénybe közterületi reklámszolgáltatást. A 24.hun megjelent cikkre reagálva azt írták: „szándékosan félremagyarázzák” a listaárat.

Hírdetés

http://mno.hu/

Az Állami Számvevőszéket, amelynek feladata lenne a pártok törvényes gazdálkodásának ellenőrzése, az ügy egyelőre teljesen hidegen hagyja. Az egykori fideszes képviselő, Domokos László által vezetett ÁSZ-nak ugyanis esze ágában sincs most vizsgálni a nyílt és dokumentált szabálytalanságot. Horváth Bálint, az intézmény kommunikációs igazgatója a Magyar Nemzettel azt közölte, hogy a Fideszt legközelebb csak az idei esztendő második félévében fogják ellenőrizni. Akkorra van ugyanis ez időzítve. Tájékoztatójából kiderült, hogy soron kívüli ellenőrzést ők nem folytatnak, még akkor sem, ha esetleg nyílt szabálytalanság derül ki.

http://mno.hu/

Érdemes felidézni, hogy a Jobbik esetében nem volt gond, hogy jelentősen eltértek az előre tervezett ütemezésről. Vona Gáborék pártjának csak a 2015-ös és a 2016-os gazdálkodását vizsgálták volna a menetrend szerint, ám hirtelen úgy döntöttek – egy „hatósági kockázatjelzés” alapján –, hogy a 2017-es évet is vizsgálják. Pont ez utóbbi év alapján büntették meg a pártot összesen 660 millió forintra. Mint ismert, a probléma az volt, hogy az ÁSZ szerint a Jobbik 331 millió forinttal olcsóbban plakátolt, mint más tehette volna, bár azt azóta sem tudni, hogy ezt mi alapján számolták ki.

A Jobbik szerint amit a Fidesznek szabad, azért őket büntetik. Ennek alapján kettős mércéről, balkáni állapotokról, hatalommal való visszaélésről és pártállalmi rendszerről beszélnek. Az MSZP is felháborodott. Tóth Bertalan frakcióvezető szerint teljesen egyértelmű, hogy megvalósult a tiltott pártfinanszírozás, amire hivatkozva az ellenzéki pártok egymás után kapták a büntetéseket.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2018.02.13.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »