Igazságtalan nyugdíjemelés

Igazságtalan nyugdíjemelés

Erkölcstelennek és megalázónak tartják a nyugdíjas érdekvédelmi szervezetek a különnyugdíjak 20 százalékos emelését, miközben a járulékalapú rendes nyugdíjak csak 10 százalékkal nőttek január elsejétől.

Három nyugdíjasszervezet közös közleményben adott hangot tegnap megdöbbenésének a szolgálati nyugdíjak 20 százalékos emelésével kapcsolatban. Úgy vélik, erkölcstelen és megalázó, hogy míg a speciális nyugdíjak (bírák, ügyészek, katonák stb. esetében) 20 százalékkal nőnek, a járulékalapú nyugdíjakat csak 10 százalékkal emelik.

Hírdetés

A három szervezet magyarázatot kér a miniszterelnöktől az általuk diszkriminatívnak vélt döntésre, a kormánytól pedig azt követeli, hogy orvosolja a helyzetet.

Nem az igazságügyi minisztérium kezdeményezésére nőtt az igazságszolgáltatásban dolgozók bére, a lépésre jogerős ítéletek kötelezték a kormányt – közölte hétfő este Cătălin Predoiu igazságügyi miniszter. A tárcavezető közleményben emlékeztetett arra, hogy a közalkalmazottak bérét és a nyugdíjakat az elmúlt tíz évben elfogadott törvények sorozata szabályozza. E törvények összehangolatlansága miatt azonban több közalkalmazott – köztük a bírák és az ügyészek – is beperelték a kormányt. Több száz perben jogerős ítélet született, és az alkotmánybíróság is határozott az ügyben. Ezek az ítéletek arra kötelezték a kormányt, hogy egységes együtthatóval emelje az igazságszolgáltatásban dolgozók bérét, a különnnyugdíjakat pedig ehhez kell igazítani – fejtette ki Cătălin Predoiu.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »