Igazságtalan 13. nyugdíj? „42 évet ledolgoztam, és annyit fogok kapni, mint az, aki csak tíz évet dolgozott” – panaszkodnak a nyugdíjasok

Igazságtalan 13. nyugdíj? „42 évet ledolgoztam, és annyit fogok kapni, mint az, aki csak tíz évet dolgozott” – panaszkodnak a nyugdíjasok

A tizenharmadik nyugdíjról szóló vita megosztja a társadalmat. Vannak kritikusok, sőt idősek is, akik szerint egyes nyugdíjasok nem érdemlik meg a teljes összeget. Amint arról a TV Joj a Noviny.sk weboldalon megjelent riportjában beszámolt, olyanokról van szó, akik életük nagy részében külföldön dolgoztak, vagy egyáltalán nem dolgoztak.

„42 évet ledolgoztam, és annyit fogok kapni, mint az, aki csak tíz évet dolgozott. Ez nem igazságos“ – mondta az egyik nyugdíjas asszony, akihez egy férfi csatlakozott: „Ez nem igazságos, mert van, aki soha életében nem dolgozott, azt sem tudja, hogy néz ki egy lapát“.

Több tízezer embert érint Szlovákiában

Például olyan helyzetről lehet szó, amikor egy személy három évet dolgozott le Szlovákiában, és további négy évet szerzett a tanulmányaira és a katonai alapszolgálatra. A bársonyos forradalom után Németországba költözött, ahol élt és dolgozott. Nyugdíjas éveire azonban visszatért Szlovákiába, ahol a Szociális Biztosító hét év nyugdíjbiztosítás után 95 eurós öregségi nyugdíjat fizet neki, Németországtól pedig 1500 eurót kap.

Hírdetés

Jozef Mihál adó- és illetékszakértő szerint Szlovákiában több tízezer ilyen ember él. „Nos, az a rossz vicc, hogy aki csak egy eurót is kap a Szociális Biztosítótól, az megkapja a 13. nyugdíj teljes összegét, vagyis a 606 eurót” – tette hozzá a volt munkaügyi miniszter.

A koalíciós nem zárkózik el a változtatástól

Ezért maguk a nyugdíjasok is változásra szólítják fel a Fico-kormányt, és felülvizsgálatot kérnek. A koalíció hajlik azokra a törvénymódosításokra, amelyeknek ősszel kellene bekövetkezniük. Például a ledolgozott éveket bizonyos mértékig figyelembe vennék.

„Azoknak, akiknek minimálnyugdíjuk van, de csak alkalmi szerződésre vagy részmunkaidőben dolgoztak, a tizenharmadik nyugdíjukat másképp kellene kezelni mint azoknak, akik becsületesen dolgoztak teljes munkaidőben. Olyan információim vannak, hogy a minisztérium dolgozik ezen” – magyarázta Ján Richter, a Hlas-SD képviselője.

SITA


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »