Igazi sztár lett Róma hervadt karácsonyfája

Igazi sztár lett Róma hervadt karácsonyfája

A római polgármester, Virginia Razzi kártérítést követel a Piazza Venezián felállított karácsonyfáért. A 21 méter magas vörös fenyő már az ünnepek előtt elpusztult.

Belső vizsgálatot követően fog kártérítést követelni a város. „Amikor Val di Fiemmében kiválasztottuk a fenyőt Róma számára, nagyon szép és tömör volt. Valami a kivágásnál és a szállításnál sikerülhetett félre” – mondta Razzi, aki kiemelte, hogy a fa január 6-ig, a karácsonyi ünnepkör zárásáig a helyén marad. 

Az időközben Spelacchiónak – ütött-kopottnak – elnevezett karácsonyfának már saját Twitter-oldala is van, több ezer követővel. 

„Időközben mindenki megszerette Spelacchiót, ráadásul nagyobb problémák is léteznek, mint egy karácsonyfa” – tette hozzá a polgármester. 
    

A Codacons fogyasztóvédelmi szervezet korábban a római karácsonyfa azonnali eltávolítását követelte.

„Ez a beteg fa a világ szégyenét hozza Róma városára” – írták közleményükben az elmúlt héten.

Hírdetés

 Pinuccia Montanari, a római önkormányzat környezetvédelmi tanácsosa azonban megvédte a fenyőfát, mondván „elegáns és egyszerű” és megfelel a legmagasabb környezetvédelmi előírásoknak.

A trentinói Magnifica Comunita di Fiemme nevű szövetség, amely a fenyőt Rómába szállította, tiltakozik az ellen, hogy szemétdombra kerüljön a fenyő. Stefano Cattoi, a helyi erdészeti hivatal munkatársa azt javasolja, hogy az elpusztult fenyő fájából kulcstartókat, szemüvegeket, tollakat és egyéb tárgyakat készítsenek. 

Számos turista és római kíváncsi a szerencsétlenül járt fára. Ágaira jókívánságokkal teleírt kártyákat aggatnak. 

A fenyőfát az észak-olaszországi Val di Fiemme ajándékozta az olasz fővárosnak, Róma önkormányzata több mint 40 ezer eurót fizetett azért, hogy a fővárosba szállítsák és felállítsák. 

Nem ez az első karácsonyfa-fiaskó Rómában, Virginia Raggi polgármester már tavaly is heves bírálatokat kapott az akkori fenyőfa állapota miatt. Akkor az önkormányzat megadta magát a nyomásnak, és az utolsó pillanatban ünnepi ruhába öltöztette az „Olaszország legrondább karácsonyfájának tartott fenyőt”.

2011-ben Gianni Alemano akkori polgármesternek felállítása után néhány órával le kellett bontatnia azt az óriás fehér papírmasé karácsonyfát, amelyet a városlakók rossz ízlésűnek tartottak.

2015-ig Rómában két karácsonyfát állítottak fel, az egyiket a Piazza Venezián, a másikat a Colosseum előtt. Virginia Raggi azonban tavaly szakított a hagyománnyal és a takarékosság jegyében nem állíttatott fát a Colosseumnál.
 


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »