Igazi kuriózum: 16. századi pénzhamisító műhelyre bukkantak

Igazi kuriózum: 16. századi pénzhamisító műhelyre bukkantak

16. századi pénzhamisító műhely nyomaira bukkantak a régészek a diósgyőri vár lábánál. Az ásatások a tervezett látogatóközpont megépítését előzik meg, ennek során került elő több mint hatvan pénznek látszó tárgy. A leletek a szakemberek szerint egyedülállónak mondhatók, mert bár találtak már hamis pénzt más várak feltárásánál is, arra nagyon ritkán van példa, hogy ilyen mennyiségű érme kerüljön elő a föld alól.

Izgatottan vették kezükbe a pénznek látszó érméket a Diósgyőri Református Iskola tanulói. Rendhagyó történelemóra keretében nézhették meg a vár lábánál zajló ásatásokat.

A diósgyőri vár fejlesztésének keretében látogatóközpontot építenek majd a huszárvár területén, ezt azonban kötelező régészeti feltárások előzik meg. Ennek során a szakemberek egy fémfeldolgozó műhely nyomaira bukkantak, amelyre különböző tüzelőhelyek, fémsalakok, és öntőtégelyek utalnak.

Hírdetés

„Az pedig, hogy ez pénzhamisítással foglalkozhatott, vagy végeztek itt ilyet is, az ott vált bennünk erősen gyanússá, amikor egyre több kis kerek, pénznek tűnő tárgy került elő a területről. Idén egyébként április 3-tól dolgozunk a diósgyőri vár környezetében, a várárokban, illetve a huszárvárban, és eddig 66 darab pénznek tűnő tárgyat találtunk” – számolt be Miskolczi Melinda, a Hermann Ottó Múzeum régésze

Ebből tizenegy a várárokból került elő, a maradékot pedig a huszárvárban találták meg a szakemberek.

„Ez egy igazán szenzációs felfedezés, megörültünk ennek. Ugye a környékbeli várakban már volt hasonló hír. Nem ez volt a fő profilja a műhelynek, hiszen ez kovácsműhely lehetett, és mintegy mellékesen gyártották itt a hamis pénzeket, viszont ötven darab hamis pénz az már egy jelentős mennyiség, így erre már felkapták a fejüket a szakemberek is” – nyilatkozta Almási Beatrix, a diósgyőri vár kommunikációs menedzsere

A pénzérméket, csakúgy, mint az ásatás során talált összes tárgyat a Miskolci Hermann Ottó Múzeum munkatársai állítják helyre, és a tervek szerint kiállítást is rendeznek belőlük a jövőben.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »