Ifjúságpasztorációs tanulmányi napokat tartottak Miskolctapolcán

Ifjúságpasztorációs tanulmányi napokat tartottak Miskolctapolcán

Két év után újra ifjúságpasztorációs tanulmányi napokat tartott a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) Ifjúsági Bizottsága február 21–23. között. Bizottsági tagként Palánki Ferenc, Székely János és Mohos Gábor püspökök, illetve az ifjúsággal foglalkozó hazai lelkipásztorok, munkatársak és szerzetesrendek ifjúsági felelősei a Miskolci Egyházmegye meghívására Miskolctapolcán találkoztak.

Az idei tanulmányi napokon a Covid–19-járvány következtében a karanténidőszak ifjúsági lelkipásztori tapasztalatainak megosztása, a szinodalitás és a szinodális út bemutatása, valamint a továbblépés lehetőségei kerültek a középpontba. Emellett a résztvevők a karantén után korábbi személyes kapcsolataikat felfrissíthették és új ismeretségekre tehettek szert.

A három nap programja igencsak változatosnak és színesnek bizonyult: az előadások, csoportmunkák és személyes beszélgetések mellett lelki programok, kirándulás, borkóstoló és közös játék is segítette a résztvevőket abban, hogy feltöltődésként élhessék meg az újbóli találkozást.

A miskolci görögkatolikus székesegyházban Orosz Atanáz püspök vezetésével Akathisztosz himnusz imádkozásával és Szent Liturgia bemutatásával kapcsolódhattak be a résztvevők a görögkatolikus liturgiába.

Pál Feri atya, mentálhigiénés szakember Miként válhatunk jobbá, ha rosszabbra fordulnak a dolgok? – Az emberség lehetőségei világjárvány idején című online előadását hallgatva sokakat elgondolkodtatott a kérdés: Hogyan tudok emberséges maradni egy bizonytalan, félelemmel teli helyzetben? Emberszámba veszem-e a másikat, vagy olykor csak eszközként tekintek rá?

A témához kapcsolódva Ferenc pápa 2020. március 27-én, Rómában tartott imádságát is felidézték.

Török Csaba teológus előadásában Ferenc pápa gondolkodásmódját, egyházfelfogását hozta közelebb a résztvevőkhöz, bemutatva a szinodalitás fogalmát, s körüljárva az egy úton való haladás témáját.

Hírdetés

Az előadó kitért a püspöki szinódusok azon változásaira is, amelyek Ferenc pápai szolgálata alatt valósultak meg, és visszatekintett ezeknek a szinódusok történéseire.

Az ifjúsági referensek beszámolója nyomán a hazai egyházmegyékben zajló szinodális folyamatokba, kezdeményezésekbe is betekintést nyerhettek a résztvevők.

Kalmár Petra, a Piarista Rend Magyar Tartományának Pasztorális munkatársa a 2020. évi tanulmányi napok „design thinking” műhelymunkájának összegző eredményeit mutatta be és segítette az akkor megfogalmazottak elmélyítését, frissítését.

A járvány előtti találkozón az ifjúsági munka felelősei vágyaikat, az őket érő kihívásokat igyekeztek áttekinteni és tematikus csoportokban feldolgozni.

Gábor Miklós, az MKPK Ifjúsági Bizottságának irodavezetője a 2015. évi tanulmányi napok záródokumentuma alapján felidézte az ifjúsági referensekkel és munkatársaikkal közösen megfogalmazott célokat, ajánlásokat, kiemelve az ifjúságpasztoráció egyházi kapcsolatrendszerét, közös szempontjait.

A program zárásaként Makkai László mutatta be a résztvevőknek a görögkatolikus egyetemi kollégiumot és roma szakkollégiumot.

Forrás és fotó: MKPK Ifjúsági Bizottsága

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »