Ifjú magyar fizikusok hódítják meg a világot

Ifjú magyar fizikusok hódítják meg a világot

Az izgalmas és modern kihívásokat nyújtó Ifjú Fizikusok Nemzetközi Versenyének (IYPT) döntőjén, Szingapúrban arany érmet szerzett a magyar csapat, amely egy igazán nagy elismerés a csapat számára. A Fizika Világbajnokságnak is nevezett IYPT közel 30 ország csapatának nyújt lehetőséget, hogy összemérjék tudásukat 17 előre megadott, úgynevezett nyílt végű fizikai problémán keresztül.

A verseny során nem csak fizikából kell pengének lenni, hanem az eredményeket prezentálni és megvédeni is szükséges. Az összetett verseny több fordulóból áll, amelynek első hazai fordulója egy esszépályázat volt. A jelentkezők közül húsz embert választottak ki a következő fordulóba, ahol angolul kellett előadni egy kiválasztott fizikai problémát, majd a zsűri kérdéseire kielégítő válaszokat kellett adni. Ezzel megmutathatták a jelentkezők, hogy valóban jelentős tudással rendelkeznek a fizika területén.

A decemberi forduló után tíz szerencsés kezdhette meg a következő megmérettetésre a felkészülést, majd márciusban kiválasztották a magyar csapat öt tagját.

A világverseny előtt közel fél éven keresztül zajlott a felkészülés

A Híradó.hu megkeresésére Varga-Umbrich Eszter, a magyar csapat egyik tagja elmondta: nagyon izgatott volt, amikor bejutott a kiválasztottak közé, a tavalyi évhez hasonlóan.

A Szingapúrban megrendezésre kerülő verseny előtt a magyar csapat tagjai közel fél éven keresztül, heti két alkalommal az ELTE Anyagfizikai Tanszékén csiszolhatták tudásukat tökéletesre, ahol a felkészítő tanárok – egyetemi oktatók és kutatók –  segítették a felkészülést. A világverseny előtt számos csapatépítő tábort tartottak, hiszen a csapatszellem megléte egy rendkívül fontos tényező egy ilyen verseny során – fogalmazott Eszter.

A verseny nélkül nem szerezhettek volna ilyen élményeket

Sokat tapasztalt és tanult a fizika tudományában, betekintést nyerhettek olyan kutatómunkákba, megismerkedhettek olyan eszközökkel, amelyeket másként nem tehetett volna meg. Egyik kiemelkedő élményét mesélte, miszerint 2000 frame/second-os videó kamerát próbálhattak ki, mely elképesztő lassított videók készítésére alkalmas. Máshol, a verseny nélkül erre sehol nem lett volna lehetőségem – hangsúlyozta Varga-Umbirch Eszter.

Hírdetés

A csapat mindent beleadott a sikerért, aminek meg is lett a gyümölcse

A magyar csapat 12 napot töltött Szingapúrban, ahol hat nap telt a verseny jegyében. Öt napon keresztül úgynevezett Physics Fight-on kellett részt venniük, ezután következett az utolsó nagy megmérettetés. Varga-Umbrich Eszter elmondása szerint a tavalyi versennyel ellentétben, az ötnapos versenyrész első pillanattól érezték, hogy jól teljesítenek, sokkal jobban, mint az előző évben. A szabadidejükben is azon elmélkedtek, miként lehetne tökéletesíteni a munkájukat, amely egyfajta teher is volt számukra, de megérte a kemény munka – fogalmazott.

A szingapúri verseny során nem csak a magyar csapattagokkal, de külföldi csapatokkal is barátságokat kötöttek. Mint mondta: elméleti fizikus szeretne lenni, amelyhez egy rendkívül jó lépés ez a verseny. Nem csak a hazai egyetemekre szeretne jelentkezni, de Cambridge is a célok között szerepel, álma, hogy elméleti fizikus váljon belőle.

A Kossuth rádió Szonda című műsorában másik két versenyző mesélt élményeikről

Bánóczky Tímea és Nagy Balázs Norbert a Kossuth rádió műsorában elmondta, a legnagyobb rivális minden évben Szingapúr, de ez abszolút változó. Ebben az évben a lengyelek és a kínaiak is erősek voltak, Új-Zéland is kemény diónak tűnt. Tímea és Balázs már harmadszor vesznek részt a versenyen, Varga-Umbrich Eszter másodjára, a csapat negyedik és ötödik tagja pedig először. A csapat tagjai elmesélték azt is, miként tudják megállapítani egy tojásról, hogy mennyire főtt meg, anélkül, hogy feltörnék a tojást.

A magyar csapat tagjai: Bánóczki Tímea (Német Nemzetiségi Gimnázium, Budapest) Varga-Umbrich Eszter (Pápai Református Kollégium Gimnáziuma, Pápa). Szakály Marcell (Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium) Nagy Balázs Norbert (Német Nemzetiségi Gimnázium, Budapest) Svastits Áron (Budapest, Piarista Gimnázium)

Felkészítő tanárok: Hömöstrei Mihály, Asbóth János, Boross Péter, Ispánovity Péter, Jenei Péter, Széchenyi Gábor

forrás: hirado.hu / Kossuth rádió

The post Ifjú magyar fizikusok hódítják meg a világot appeared first on PolgárPortál.


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »