Időzített bomba? Terjed pánikhangulat Németországban az autóipar állapota miatt

Időzített bomba? Terjed pánikhangulat Németországban az autóipar állapota miatt

Újabb cikk jelent meg, ezúttal a Reuters hírügynökség közlésében az autóipar helyzetéről. A Reuters szerint Németországban egyre nagyobb pánik uralkodik el az elbocsátások miatt, munkás és menedzser egyaránt az autóipar alkonya miatt aggódik. Sok tekintetben párhuzamot lehet vonni Szlovákiával. 

A német autóipar és általában a gépipar helyzete nem csak azért rendkívül kényes kérdés Európa legnagyobb gazdaságában, mert régi hagyományokra tekint vissza, hanem azért is, mert az ország exportjának nagy részét ez adja. Márpedig az export a német GDP felét teszi ki. Ha a kivitel megroppan, a német gazdaság recesszióba süllyed, magával rántva azokat az országokat, akik gazdaságukat túlzottan a német autóiparra építették.

Megjegyezzük, a legfrissebb adatok szerint, a német gépipar exportja 2019-ben 1,5 százalékkal csökkent, a szakértők pedig arra számítanak, hogy a gazdaság lefékeződése 2020-ban jóval erőteljesebb lesz mint tavaly.

A Reuters írása egy németországi házaspárral, Kristin és Thomas Schmitt történetével nyit, akik mindössze két hónappal azután, hogy felvették drága lakáshitelüket, arról értesültek, hogy az abroncsokat gyártó vállalat, ahol mindketten dolgoztak az év végével megszűnik.

Az autóipar valódi állapotát jelenleg a beszállítók erőnlétében lehet mérni. Ők ugyanis előre megállapodott mennyiségek kötnek szerződéseket. Ha egy vállalat tudja, hogy egy éven belül bezárja kapuit, az azt jelenti, hogy nincsenek megrendelései és minden bizonnyal belátható időn belül nem is lesznek.

Az autóipar állapotáért jelenleg több tényezőt is hibáztatnak. Az egyik Brüsszel és a károsanyag-kibocsátási előírások szigorítása volt, amely drágábbá és bonyolultabbá tette az új motorok gyártását. A másik ok Kína gazdasági gyengélkedése. Hatalmas pofon volt, mikor nagyjából egy éve kiderült, két évtized után csökkent az autók iránti kereslet Kínában.

Lajčák: Szlovákia nem akar összeszerelőműhely lenni, autóipari átszervezésre készül

A harmadik probléma az elektromos autók gyártására való áttérés. Az ugyanis befektetéseket igényel, de ha közben csökken az eladások száma, egyszerre kell növelni és csökkenteni a kiadásokat. Magyarul: elbocsátani és átszervezni a gyártást.

A kiegyensúlyozott előrejelzések szerint is Németországban, a 2020-as években 850 ezer állás szűnik majd meg csak az autóiparban, de vannak olyan kormányzati kutatóintézetek és szakpolitikusok, akik ennél is drámaibb leépülésre számítanak, mégpedig épp az elektromos autók miatt.

Hírdetés

Egy elektromos autó kevesebb alkatrészből áll, így kevesebb munkásra van szükség hozzá. De ez nem minden. Az elektromos autók gyártását sokkal egyszerűbb (és költséghatákonyabb) automatizálni, mint a hagyományos belsőégésű autók termelését. Akárhogy is csűrjük csavarjuk, végeredmény ez azt jelenti, hogy nagyságrendekkel kevesebb munkaerőre lesz szükség az autóiparban. Nem véletlen, hogy az autógyártástól szélsőségesen függő szlovákiai foglalkoztatottságot veszélyezteti leginkább az automatizáció és a robotiozáció.

Az elmúlt tíz év leggyengébb teljesítményét nyújtotta tavaly a szlovákiai ipar

Érdemes megemlíteni, hogy a gyártósorok automatizálása már Szlovákiában is kampánytémává vált. Nem meglepő, de annál populistább módon a Smer programjában kapott kiemelt helyet a robotizációs adó. A dolog azért rendkívül kétszínű, mert tavaly épp a smeres gazdasági minisztérium javaslatára támogatta meg a kormány a Porsche robotizációs fejlesztési vállalatát az adófizetők pénzéből. Több mint 3 millió eurót kaptak, hogy gyártósorok automatizálásával kapcsolatos fejlesztési központot hozzanak létre.

Visszatérve Németországhoz, az említett házaspár a Reuters közlése szerint a Michelin gumiabroncsgyárban dolgoztak, és Bambergben élének. A régióban 25 ezer munkahely függ a belsőégésű motorok gyártásától közvetve vagy közvetlenül.

Beszédes, hogy Bamberg közelében működő Bosch üzem (a Bosch a világ legnagyobb autóipari beszállítója) vezetése nemrég kötött megállapodást a szakszervezetekkel, hogy 2026-ig elhalasztja 7000 alkalmazottja tömeges elbocsátását, cserébe azonban rövidített munkaidőt és 10 százalék bércsökkentést vezetnek be. Ebből egyértelműen látszik, hogy munkaerőhiány ide, vagy oda, ezen a ponton már nem a munkások vannak alkupozícióban.

Gondban van a világ legnagyobb autóipari beszállítója – fájdalmas változás előtt állunk

Madártávlatból figyelve az eseményeket azt látjuk, hogy az autóipar, úgy ahogy ma ismerjük, hamarosan megszűnik. Ami viszont fontosabb, hogy a munkahelyeink vele együtt szűnnek majd meg. Nem gyártósori munkásokra lesz szükség, hanem IT-szakemberekre és mérnökökre, akik el tudják végezni a kereskedelmi és gyártási bigdata-elemzés, az automatizált gyártósorok, a digitalizált modellezés és megannyi egyelőre kevésbé ismert munkakör feladatait.

Nem véletlen, hogy ha másban nem is, Berlin és Budapest abban egyetért, hogy az oktatás fejlesztése és a mérnökök és más szakemberek kinevelése kulcsfeladat lesz az elkövetkező években. Egyébként ezt a szlovák ellenzéki szlovák pártok is mind elismerik, sajnos azonban az oktatás helyzete Szlovákiában pont olyan, amilyennek az OECD figyelmeztetése mutatja, amely így szól: a munkahelyek két harmadát veszélyezteti a küszöbön álló gyártósori robotizáció és automatizáció.

A pénzügyminiszter a Smer szociális csomagjáról: az új kormánynak összébb kell majd húzni a nadrágszíjat

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »