Időzített bomba: menekülnek a kórházból a koronavírusos fertőzöttek

Időzített bomba: menekülnek a kórházból a koronavírusos fertőzöttek

Szakemberek szerint jelentősen megnőtt a koronavírussal való megfertőződés veszélye azáltal, hogy az Alkotmánybíróság döntése nyomán egyre több bizonyított vagy potenciális beteg hagyja el a kórházakat, karanténközpontokat.
Tucatjával hagyják el a kórházakat az új típusú koronavírussal fertőzött betegek, fertőzésgyanús személyek, de a karanténközpontok is kiürültek az Alkotmánybíróság döntése nyomán.

Az erdélyi megyékben is egyre többen választják az otthoni elkülönítést és távoznak saját felelősségre a kórházból, mióta a kormány nem tudja bennfekvésre kötelezni a Covid-19-ben szenvedőket.

Szeben megyében például a koronavírusos betegek ápolására átállt nagyszebeni TBC kórházban kezeltek több mint felének lett elege a bennfekvésből, és döntött úgy, hogy saját felelősségre otthon folytatja a kezelést. A helyi sajtó szerint 28 bizonyítottan fertőzött személy kérte, hogy hazaengedjék, és újabb négy fertőzött távozott a megyei sürgősségi kórházból is.

A prefektúra közölte: a megyében jelenleg 73 Covid-19 betegséggel diagnosztizált személyt ápolnak kórházban, ezek közül 48-at a megyei sürgősségi kórház több részlegén, illetve az intenzív osztályon.

Bihar megyében a nagyszalontai kórházban keletkezett góc asszisztensnői voltak az elsők, akik nemet mondtak a nagyváradi városi kórház fertőző részlegére való beutalásra.

A szalontai kórház rehabilitációs részegén megfertőződött hat alkalmazottból négyen – három asszisztens és egy ápoló – azután döntött az otthoni kezelés lehetősége mellett, hogy „meglátogatta” a váradi egészségügyi intézményt. A Bihoreanul.ro beszámolója szerint az asszisztenseket vasárnap gépkocsival vitték a váradi kórházba, ahol a hivatalos dokumentumok kitöltésekor négyen visszautasították a kórházi kezelést.


Forrás:kronikaonline.ro
Tovább a cikkre »