Idomeniből Magyarországra?

Az idomeni tábor felszámolásának hírére egy nap alatt 600 bevándorló érkezett Belgrádba. Ez hónapok óta a legmagasabb szám, és a migránsok vélhetően Magyarország felé indulnak majd tovább – jelentette az M1 balkáni útvonalat jól ismerő tudósítója.

Elkezdődött az idomeni tábor kiürítése a görög-macedón határnál. Kedden napközben sorra indultak a buszok az illegális sátortáborból, és a hivatalos görög befogadóhelyekre vitték a bevándorlókat. Az új tábor a határvárostól délre mintegy 80 km-re fekszik, a görög nagyváros Szaloniki közelében.

Kedd estig 2 ezer embert szállítottak el, főleg családosokat. Korábban a tábor lakói nem voltak hajlandóak eljönni a határtól, most nem érkezett hír arról, hogy erőszakkal kellett volna őket elhozni, igaz, a külföldi újságírókat nem engedték a tábor közelébe. A megmaradt sátrakat buldózerrel bontják el. A tábor felszámolása legalább tíz napig tart majd.

A tábor kiürítésének hírére ugyanakkor többen inkább észak, azaz Macedónia és Szerbia felé próbáltak továbbszökni. A macedón határőrök beszámolója szerint az éjjel soha nem látott mennyiségben özönlöttek a migránsok, miután értesültek az idomeni tábor kiürítéséről – jelentette az M1 tudósítója a helyszínről.

A macedón oldalon több mint 200 illegális bevándorlót fogtak el, de nagyon sokan átjutottak, az egyik humanitárius szervezet pedig jelezte: Belgrádba az év eleje óta kedden érkezett a legtöbb illegális bevándorló, mintegy 600, és ők valószínűleg mindannyian a magyar határ irányába folytatják majd az útjukat – hangzott el a beszámolóban.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »