Időjárás-előrejelzés: Augusztus forró vége a rendkívül meleg nyár folytatása lesz, és csak szimbolikusan tesz pontot a végére

Időjárás-előrejelzés: Augusztus forró vége a rendkívül meleg nyár folytatása lesz, és csak szimbolikusan tesz pontot a végére

Csütörtökön az átmeneti lehűlés emlékeztetett minket arra, hogy régen augusztus második felében milyen időjárás volt az uralkodó.

A maximum-hőmérséklet Szlovákiában sehol sem érte el a 30 °C-ot, és főleg az éjszakai órákban éreztük a lehűlést. Péntek reggel 10 °C-ra csökkent a minimum-hőmérséklet Morvaszentjánoson. A Szlovákiában augusztus 6-a óta folyamatosan tartó kánikula legalább egy napig szünetet tartott.

„Pénteken egy újabb hőhullám vette kezdetét, ami a jelenlegi előrejelzési modellek szerint az egész jövő hét folyamán kitart. Ezalatt Dél-Szlovákiában ismét 35 °C körül alakul a maximum-hőmérséklet, de a 35 °C feletti értékek sincsenek kizárva”

– mondta Pavel Matejovič klimatológus.

Augusztus végén is rendkívül meleg lesz, akár 10°C körüli hőmérséklet-ingadozással a sokéves átlag felett. „A rekordmeleg júliust egy rekordmeleg augusztus követi” – véli a klimatológus.

A klimatológus szerint azonban az egész nyárnak (június-augusztus) rekordmelegnek kell lennie. Az átlaghőmérséklet Dél-Szlovákiában eléri a 23,5 °C körüli értéket, és ezzel túlszárnyalja a 2019-es legmelegebb nyarat hazánkban. Matejovič szerint szeptember elején is folytatódnia kell a nagyon meleg időjárásnak.

„Kelet- és Észak-Európa felett blokkoló anticiklon marad fenn, ami megakadályozza, hogy hidegebb és nedvesebb levegő áramoljon az európai kontinens belsejébe. Ugyanakkor délről nagyon meleg trópusi levegő áramlik be”

– magyarázta Matejovič.

A kivételesen meleg nyár azonban a Balkánon és a Földközi-tenger térségében is folytatódik. Augusztusban a Földközi-tenger hőmérséklete helyenként elérte a hihetetlen 31 °C-ot, sőt az Adriai-tenger északi részén is 29 °C-ot mértek. A klimatológus elmondása szerint az ilyen magas tengeri hőmérséklet inkább a Vörös-tengerre és a Perzsa-öbölre jellemző.

„A nyaralók biztosan örültek a meleg víznek, de az ilyen körülmények Közép-Európa számára is nagy kockázatot jelentenek. A nagyon meleg tengerből több víz párolog el, és kerül a légkörbe”

Hírdetés

– tette hozzá Matejovič.

  „Ha ez a meleg és párás levegő behatol hozzánk, az heves viharokat okozhat özönvízszerű esővel és egyéb veszélyes meteorológiai jelenségekkel”

– magyarázta a klimatológus. Ha megfelelő időjárási viszonyok alakulnak ki, akkor ősszel is intenzív csapadékkal szembesülhetünk. Matejovič szerint azonban jelenleg nem lehet megjósolni, hogy hol lesz a legtöbb csapadék.

 „Az augusztus forró vége a rendkívül meleg nyár folytatása lesz, és csak szimbolikusan tesz pontot a végére” – teszi hozzá a klimatológus.

Augusztus 24. (szombat) – derült, napos idő várható. A legmagasabb nappali hőmérséklet 27 és 34 °C között alakul.

Augusztus 25. (vasárnap) – meleg, napos idő lesz, a késő délutáni órákban az ország nyugati részén viharokkal kell számolni. A legmagasabb nappali hőmérséklet 29 és 34 °C között alakul.

Augusztus 26. (hétfő) – változó időjárás várható, helyenként viharokkal. A legmagasabb nappali hőmérséklet 23 és 28 °C között alakul.

Augusztus 27. (kedd) – szintén változóan felhős időre számíthatunk. A legmagasabb nappali hőmérséklet 22 és 28 °C között alakul.

Augusztus 28. (szerda) – meleg, napos időre van kilátás. A legmagasabb nappali hőmérséklet 25 és 33 °C között alakul.

Augusztus 29. (csütörtök) – marad a forró idő, amit helyenként viharok zavarhatnak meg. A legmagasabb nappali hőmérséklet 27 és 34 °C között alakul.

Augusztus 30. (péntek) – változó időre számíthatunk, helyenként záporral, viharokkal. A legmagasabb nappali hőmérséklet 27 és 34 °C között alakul.

Teraz.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »