Idén másodszor jön Putyin hazánkba

Idén másodszor jön Putyin hazánkba

Az orosz elnök egy éven belül másodszor látogat el a magyar fővárosba.

Bár az augusztus 28-i elnöki vizit csak pár óráig fog tartani, Putyin a budapesti reptérről egyből tárgyalni indul Orbán Viktorral. Az aktuális világpolitikai témák közül Szíria, az Egyesült Államok és Ukrajna dominál majd, közös sajtótájékoztatóra nem kerül sor. Ezt követően Putyin a cselgáncs-világbajnokság megnyitóján vesz részt, ahova a Nemzetközi Judo Szövetség vezetője hívta meg még júniusban.

Putyin utoljára fél éve, február 2-án járt Budapesten. Ekkor gazdasági, energetikai és kulturális kérdésekről tárgyalt Orbán Viktorral, majd közös sajtótájékoztatót tartottak. Bejelentették, hogy már idén megkezdődhetnek a paksi bővítés terepmunkái, jövőre pedig akár a tényleges építkezés is megindulhat. Putyin megbízható partnernek nevezte hazánkat, amely szerinte egy stabil, fizetőképes tranzitországgá vált az elmúlt évek alatt.

Hírdetés

A két vezető először Szentpéterváron találkozott 2009-ben. Orbán Viktor ezzel kapcsolatban egy évvel később így nyilatkozott: akkor még csak feltételesen beszélhetett, de a Fidesz 2010-es győzelme után Magyarország új korszakot kezdett, most már lehet hosszú távra tervezni az orosz-magyar kapcsolatokat is. Kiemelte, hogy Magyarország Oroszországot jelentős katonai, politikai és gazdasági hatalomnak tekinti.

Bár 2014-ben Oroszország lemondta a Déli Áramlat gázvezeték-beruházás további építését az erős uniós ellenállás miatt, 2015 február 17-én Orbán Viktor és Putyin orosz elnök találkozóján a magyar miniszterelnök továbbra is a Déli Áramlat megépítése mellett érvelt.

hirado.hu

The post Idén másodszor jön Putyin hazánkba appeared first on PolgárPortál.


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »