Idén később kezdődik az aratás

Idén később kezdődik az aratás

Míg két évvel ezelőtt a kombájnok már június végén kivonultak a határba, ebben az évben jóval később kezdődik az aratás, és a mezőgazdászok gyengébb termésre is számítanak. Ennek oka elsősorban a tavaszi hónapok hideg időjárása. Várhatóan a kenyérgabona és a repce aratása július első vagy második hetében kezdődhet el.

A betakarítási munkálatok a déli járásokban indulnak, de a termés mennyiségében és minőségében is jóval elmarad az előző évekhez viszonyítva. Kevesebbet aratnak majd búzából, árpából és repcéből is. A Talajtani és Talajvédelmi Kutatóintézet becslése alapján búzából átlagosan 4,32 és 4,70 tonna közötti lehet a hektárhozam, ez a tavalyi termésmennyiséggel összevetve 22,6 illetve 14,2 százalékkal kevesebb.

Tavaszi árpából 3,73 és 4,09 tonnás hektárhozam várható, ebben az esetben 24,1 és 16,7 százalékos az eltérés az előző évekkel összevetve. A mezőgazdászok alacsonyabb hozamra számítanak repcéből is, az előrelátások szerint 2,42 és 2,87 tonnás hektárhozamot várnak, ez az előző évekhez képest 19,5 illetve 4,5 százalék közötti eltérés.

Hírdetés

Elsőként az őszi árpát kezdik aratni, majd az őszi búza és a repce következik. Komárom környékén átlagos termésre számítanak. Alexander Pastorek, az ímelyi Agrocoop társulás elnöke úgy véleményezte, hogy az elmúlt napok magas hőmérséklete negatív hatással lehet a gabonaszemek érésére majd a sütőipar megítélése szerint a kenyérgabona minőségére is.

A kutatóintézet adatai alapján az egész ország területén őszi búzát 294 043 hektárról, tavaszi árpát 80 251 hektárról, repcét pedig 136 134 hektárról takarítanak be.

(BM/webnoviny/Felvidék.ma)   


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »