Idén jóval drágább a külföldi nyaralás, mint tavaly – Íme, az országok sorrendje

Idén jóval drágább a külföldi nyaralás, mint tavaly – Íme, az országok sorrendje

A szomszédos országok tekintetében Lengyelországban (14 %) és Csehországban (17 %) emelkednek gyorsabban az árak, mint Szlovákiában.

A covid-járvány miatt az elmúlt éveknek nem utazhattunk annyit, mint megszoktuk. Így idén sokan végre éltek a lehetőséggel, és külföld felé vették az irányt. A magas infláció miatt azonban az élelmiszerárak, éttermi, szállodai árak, üzemanyag jóval többe kerül, mint korábban, derül ki a 365.bank elemzéséből.

Szlovákiában az infláció júniusban 13,2 százalék volt. Az infláció a többi országot is érinti. Leginkább Törökországot, ahol az áremelkedés 79 százalék, amit az oda látogató turisták is éreznek.

A további sorrend a balti államokat érinti, Észtországban, Lettországban, Litvániában ugyanis 20 százalékos az infláció. Őket Csehország (17 százalék) és Bulgária (15 százalék) követi.

Hírdetés

Ha megnézzük, hogy a szomszédos országok közül hol milyen mértékben emelkednek az árak, azt látjuk, hogy csak Ausztriában kisebb az áremelkedés mértéke (9 százalék) mint Szlovákiában. Magyarországon ugyanannyi mint nálunk (mintegy 13 százalék), Csehországban és Lengyelországban pedig magasabb.

A magas árak érintik a horvátországi nyaralókat is, ahol 12 százalékos inflációt jelentettek. Görögországban és Szlovéniában a pénzromlás 11 százalékos, és Spanyolország is kétszámjegyű (10 %) inflációt jelent.

A legalacsonyabb infláció ellenben Máltán (6 %), Franciaországban (6,5 %) és Németországban (8 %), illetve Olaszországban (8,5 %) van.

Az élelmiszerárak az egy évvel korábbi árszínvonalhoz képest leginkább Törökországban emelkedtek (94 %), őket Litvánia (28 %), Bulgária (23 %) és Magyarország (24 %) követi. A legalacsonyabb mértékben ellenben Franciaországban (6 %), Cipruson és Olaszországban (8-9%) nőttek egy év alatt az élelmiszerárak.

Teraz.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »