Idén is megünnepelték a magyar tudományt a Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskolán

Idén is megünnepelték a magyar tudományt a Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskolán

A Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola (SZAGKHF) az országos eseménysorozathoz kapcsolódóan november 7-én rendezte meg a Magyar Tudomány Ünnepét, melynek mottója ezúttal Gyógyulás és megváltás a vallás és a tudomány párbeszédében volt.

A rendezvényt Kocsis Fülöp hajdúdorogi érsek-metropolita, a főiskola nagykancellárja nyitotta meg, aki a teológia és a természettudományok kapcsolatáról osztotta meg gondolatait. A teológiáról elmondta, hogy az nem csupán hittételek összessége, hanem egy olyan keresés, amelynek végcélja Isten titkainak kifürkészése. „Nem az az okos, aki tudja a választ, hanem aki tud kérdéseket feltenni. A tudás pedig úgy keletkezik, hogy újabb kérdéseket serkent, amelynek sosincs vége” – mondta a főpásztor.

A köszöntőbeszéd után a plenáris előadás hangzott el, melyet Horváth Zsolt András neonatológus, csecsemő- és gyermekgyógyász, a Szent Lukács Görögkatolikus Integrált Gyermekrehabilitációs és Szociális Központ vezetője tartott, Gyógyítás: küzdelem, művészet és a csodák címmel.

Horváth Zsolt előadása tanúságtétel-szerűen mutatta be azt az utat, amelyet orvosként és magánemberként járt be mindaddig, míg a központ vezetőjeként végzett munkájához, hivatásához megérkezett.

A plenáris előadás után két szekcióban zajlott a tudományos munka: a teológiai szekcióban kilenc, az interdiszciplináris szekcióban nyolc előadást tartottak a mottóhoz kapcsolódó témákban, melyek annak teológiai, illetve interdiszciplináris vonatkozásai köré szerveződtek.

A konferencia előadói között voltak a Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola mellett a Nyíregyházi Egyetem oktatói, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem doktori iskolájának hallgatója, valamint a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Oktatókórház munkatársa is.

A teológiai szekcióban az alábbi előadások hangzottak el: Gyurkovics Miklós: A személy „gyógyítása” Órigenész teológiája szerint; Soltész János: Vértanúság és gyógyulás; Seszták István: Az üdvösség fogalmának megközelítése a bizánci teológia szempontjai szerint; Kruppa Tamás: A hit és az egészség viszonya a keresztény antropológiában; Obbágy László: „Akarsz-e meggyógyulni?” – Pasztorálpszichológiai szempontok a Jn 5,1–15 katekéziséhez; Lukács Imre Zoltán: „Merthogy gyógyító szükséglet ez nekünk” – A homo ludens keresztényi életbölcsessége és az eutrapélia erénye; Németh István: A néma próféta gyógyulása. Ezekiel 24,25–27; Jankáné Puskás Bernadett: Puskás László festménye a Lembergi Nemzeti Galériában: Népi orvoslás; Orosz István Mokiosz: Harci sérülés és gyógyulás, avagy bűn és bűnbánat Aphrahat Hetedik Értekezésében (Demonstratio 7).

Hírdetés

Az interdiszciplináris szekció előadásai a következők voltak: Inántsy-Pap Ágnes: A pedagógus mint gyógyító személy; Makkai László: A hit krízisének gyógyítása a pasztorálpszichológia korrelációjában; Földvári Katalin: Testi és lelki gyógyulás a 18. századi Ausztriában; Sereghy Xénia: A büntetés mint a gyógyítás eszköze az egyházban; Kührner Éva: Gyógyítók és a hit; Körei László: Holisztikus megközelítések a munkahelyi, szervezeti egészségfejlesztésben; Barabásné Kárpáti Dóra – Olajos Judit: Káros életmódbeli szokások vizsgálata egyetemi hallgatók körében; Horváth Judit – Olajos Judit: Az antioxidánsok tumorpreventív hatásai élelmiszereinkben.

A diszkussziók és a kötetlen beszélgetések lehetőséget teremtettek a kutatók tématerületeinek mélyebb megismerésére, továbbá elősegítették a görögkatolikus főiskola tudományos kapcsolatainak kibővítését más intézményekkel.

A rendezvényen több felsőoktatási intézmény hallgatói is jelen voltak, számukra az esemény motivációt is adhatott új tudományos kutatómunka elkezdéséhez.

Az érdeklődő szakmai és szélesebb közönség a konferencián elhangzott előadásokat nyomtatott formában, tanulmánykötetben megjelentetve is kézbe veheti majd a közeljövőben.

A Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskolán a korábbi években megrendezett tudomány napi előadások anyaga kötetekbe rendezve elérhető ITT.

Szöveg: Pauwlik Zsuzsa Orsika, Vándor Ilka/SZAGKHF

Forrás: Nyíregyházi Egyházmegye

Fotó: Farkas Friderika, P. Tóth Nóra

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »