Idén is megtartották a városi keresztutat a kárpátaljai Csapon

Idén is megtartották a városi keresztutat a kárpátaljai Csapon

A munkácsi egyházmegyéhez tartozó Csapon 2015 óta minden nagyböjtben együtt szervez keresztutat a római katolikus és a görögkatolikus közösség. A háború kitörése óta a békéért imádkozva járják és a békéért ajánlják fel a városi keresztutat, amely a görögkatolikus templom udvarán kezdődik és fejeződik be. Az idei nagyböjti ájtatosságról Fekete Alica írt beszámolót, amelyet szerkesztve közlünk.

Lassan tíz éve annak, hogy első ízben rendezték meg Csapon a városi keresztutat. Azóta hagyománnyá vált, hogy nagyböjt harmadik vasárnapján a környékbeli római és görögkatolikus hívek egy különleges hangulatú közös imádságra gyűlnek össze.

A nagyböjt egyébként is egy kegyelmi időszaka az egyházi évnek, amikor több lemondást, több csendet, több felajánlást vállalunk. Jó alkalom erre a húsvétot megelőző negyven nap, hogy bűnbánatot tartva, többet imádkozva, a keresztúti ájtatosságok egyedi erejével folyamatosan elmélkedjünk Jézus értünk önként vállalt szenvedéseiről.

Ha saját szenvedéseinket, gondjainkat, betegségeinket képesek vagyunk hozzá kapcsolni Krisztus kereszthordozásához, akkor hittel tudunk készülni a feltámadás örömhírének befogadására.

Ezért a csapi városi keresztutat már harmadik alkalommal a békéért ajánlják fel.

A közös ima a görögkatolikus templomból indult, és a város utcáin, a tizenöt stáció között imádkozva, elmélkedve, énekelve lassan haladt. A stációk között lehetőség volt a kereszthordozásra, ezzel is fizikai és lelki közösséget vállalva Krisztus szenvedéseivel.

Hírdetés

„Nagyon hálás vagyok a mai szent alkalomért.

Hiszek abban, hogy az imának legyőzhetetlen ereje van, és hiszek abban, hogy a világot csak a szeretet mentheti meg – írta személyes hangvételű beszámolójában Fekete Alica. – Ennek a mai közös alkalomnak számomra az a különleges üzenete, hogy összefogással, szeretettel, a hit és az ima hatalmas erejével képesek vagyunk megváltoztatni a világot. A változás belőlünk indul, a szeretet szikrája belőlünk kipattanva képes óriási tüzet generálni, a hitünk másoknak is követendő példa lehet.

Köszönöm a szervezőknek, Szabó Attila és Thurzó Péter atyáknak és mindenkinek, aki segített a mai imádságos alkalom szervezésében. Istennek legyen hála!”

Forrás: Munkácsi Római Katolikus Egyházmegye

Fotó: a csapi római katolikus plébánia Facebook-oldala

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »