Idén eddig hat nyugat-nílusi lázas megbetegedést regisztráltak Szlovákiában

Idén eddig hat nyugat-nílusi lázas megbetegedést regisztráltak Szlovákiában

Idén eddig hat nyugat-nílusi lázas megbetegedést regisztráltak Szlovákiában Mészáros Richárd2024. 10. 22., k – 16:49

Idén eddig hat nyugat-nílusi lázas megbetegedést regisztráltak Szlovákiában. Négy fertőzés Szlovákia területén történt, két beteg pedig külföldön fertőződött meg – tájékoztatott a Közegészségügyi Hivatal (ÚVZ) kommunikációs osztálya. Tavaly egyetlen megbetegedést sem regisztráltak az országban.

Hírdetés

„A betegséggel kapcsolatos tájékozottság, valamint a célzott laboratóriumi diagnosztika hozzájárulhatott a bejelentett esetek számának növekedéséhez” – közölte a hivatal.

Az első, nyugat-nílusi lázban szenvedő pácienst 2019-ben, a következőt pedig 2022-ben regisztrálták. „Mostanáig nyolc esetet igazolt az ÚVZ. Öt esetben megállapították, hogy a beteg Szlovákiában fertőződött meg, egy esetben valószínűnek találták, hogy itthon fertőződött meg a beteg, két esetben pedig igazolták, hogy a páciens külföldről hurcolta be a betegséget” – tájékoztatott a Közegészségügyi Hivatal.

A nyugat-nílusi láz akut, influenzaszerű, lázzal járó megbetegedés. A betegséget okozó vírust leggyakrabban a Culex nemzetségbe tartozó szúnyog terjeszti. A lappangási idő általában 2–15 nap. A fertőzöttek 80 százaléka tünetmentes. Ha mégis jelentkeznek tünetek, azok általában enyhe, influenzaszerű megbetegedésre emlékeztetnek. Súlyos szövődmények, például agyhártyagyulladás főként időseknél, legyengült immunrendszerű betegeknél, vagy krónikus betegségekben szenvedőknél fordulnak elő. A fertőzöttek kevesebb mint egy százalékánál alakulhat ki idegkárosodás.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »