Ideiglenes megoldások a szennyezett Sajón

Ideiglenes megoldások a szennyezett Sajón

Abban az alsósajói vasércbányában, amely a Sajó vizének szennyeződéséért felelős ideiglenes megoldásokat terveznek.

Ennek lényege, hogy elterelik az ércbányába folyó felszíni vizet.

Michal Kiča, a környezetvédelmi minisztérium szóvivője elmondta, hogy a bányai mentőszolgálat végzi majd a munkálatokat. Megjavítják a megrongálódott, helyenként szétmállott vezetékrendszert, hogy a víz ne kerüljön a felsőbb szintekről a szennyezett alsóbb rétegekbe, így gátolva meg a szennyezett víz felszínre kerülését.

Rendezik a Kisfeketepatakon átfolyó patak medrét is, amely korábban beomlott a kibányászott rétegekbe és ezáltal megnőtt a bányába befolyó víz mennyisége.

Hírdetés

A Sajóba ömlő bányavíz, amely a folyó vörös színéért felelős és bizonyos mutatókban rontja a felszíni víz minőségét, elsősorban a bánya mélyebben fekvő részében kontaminálódik. Ezért kell lehetőleg minél nagyobb mértékben elterelni az ide áramló vizet. Ha ez megtörténik, a víz tisztítása a későbbiekben már egyszerűbb lesz – áll a környezetvédelmi tárca közleményében.

A Sajón bonyolult helyzet alakult ki, amelynek műszaki megoldása nem lesz egyszerű és nem lehet tovább halogatni az ideiglenes intézkedéseket. Bármennyire is nyugtalanító a helyzet, most nem a felelősség megállapítása az elsődleges, arra majd a probléma megoldását követően kell majd sort keríteni – mondta Michal Kiča.

A vízelemzések szerint a vasionok koncentrációja a Sajó vizében tizenkétszerese a normál értékeknek, emellett a szulfátok, mangánionok megemelkedett koncentrációját mutatták ki, de arzént is találtak. Ennek ellenére a Sajó szennyezettsége nincs kihatással az ivóvíz minőségére.

A Szlovák Környezetvédelmi felügyelőség is foglalkozik a Sajón kialakult helyzet megoldásával. A bányából kifolyó víz tisztítására egyfajta műszaki rendszert terveznek üzembe helyezni, ennek lényegéről azonban közelebbit nem tudni.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »