Ide érdemes utaznunk, ha spórolni akarunk a karácsonyi bevásárlásokon

Ide érdemes utaznunk, ha spórolni akarunk a karácsonyi bevásárlásokon

Elemzők szerint Szlovákiában is hozzájuthatunk olcsóbban is a dolgokhoz, de több energiába kerül.

Szlovákia az uniós átlaghoz képest az olcsóbb országok közé tartozik, ahol mintegy 14 százalékkal kerülnek kevesebbe az egyes termékek. Csak hat olyan uniós tagország van, ahol Szlovákiánál is olcsóbban vásárolhatunk.

Ezek közé tartozik Lengyelország és Magyarország is. A felmérést az UniCredit Bank cseh és szlovákiai hálózata végezte el.

A legolcsóbban akkor ússzuk meg, ha a lengyeleknél vásárolunk. Az elektronikai berendezések északi szomszédunknál átlagosan 14 százalékkal, a cipő és ruházati termékek hozzávetőlegesen 20 százalékkal olcsóbbak. Az üdítők és élelmiszerek körülbelül egyharmadával kerülnek kevesebbe, mint nálunk. A lengyelekhez hasonló árakkal találkozhatunk az elektronikai termékek terén Csehországban és Magyarországon is, ahol 11-13 százalékkal kerülnek kevesebbe, mint nálunk.

Hírdetés

A legdrágább uniós ország Norvégia, Svájc és Dánia.

Elemzők szerint itthon is olcsóbban juthatunk hozzá a termékekhez, de ez több időveszteséggel jár. Ha külföldre utazunk a bevásárlás miatt, számolnunk kell az utiköltség díjával és az esetleges árfolyamváltásból adódó veszteséggel is.

Sok szlovákiai lakos Ausztriába jár bevásárolni,, ahol a felmérés szerint ugyan átlagosan 27 százalékkal drágábban juthatunk hozzá az árukhoz, viszont az igényesebb vásárlót nagyobb kínálat várja. Ausztriában ráadásul némileg olcsóbbak a ruházati termékek, mint nálunk.

Az erős eurónak köszönhetően Lengyelországban és Magyarországon is 1,6-3,1 százalékkal olcsóbban vásárolhatunk, mint tavaly ilyenkor.

Teraz.sk/Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »