ICC-főügyész: semmilyen módon nem szabad akadályozni a gázai civileknek szánt segélyszállítmányokat

Nem szabad semmilyen módon akadályozni a Gázai övezet civil lakosságának szánt segélyszállítmányokat – jelentette ki vasárnap Karim Khan, a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) főügyésze a rafahi határátkelőnél tett látogatása alkalmával.

Az X-en közzétett felvételen reményét fejezte ki, hogy hamarosan a palesztin térségbe, illetve Izraelbe is ellátogathat.

"Nem szabad, hogy bármi is akadályozza gyerekek, nők és férfiak – civilek – humanitárius segélyezését, ők ártatlanok" – hangsúlyozta Khan. Hozzátette, hogy a bíróságot 2002-ben létrehozó Római Statútum alapján akár büntetőjogi felelősség is felmerülhet, ha akadályozzák a segélyszállítmányok eljutását a polgári lakosokhoz.

Hírdetés

Kairóban tartott sajtótájékoztatóján Khan elmondta: Izraelnek "észrevehető erőfeszítéseket" kell tennie, hogy biztosítsa a civillakosság élelmiszerrel és gyógyszerekkel való ellátását.

Az ICC 2021 óta folytat vizsgálatot lehetséges háborús bűncselekmények, illetve emberiesség elleni bűncselekmények ügyében a megszállt palesztin területeken.

Khan korábban arról beszélt, hogy az ICC-nek joghatósága van a Hamász terrorszervezet október 7-i összehangolt támadása nyomán az Izraelben, illetve a Gázai övezetben történt lehetséges háborús bűncselekmények, illetve emberiesség elleni bűncselekmények ügyében is.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »